Praėjus dvylikai dienų nuo papildomos dozės sušvirkštimo patvirtintų infekcijų skaičius žmonių, gavusių stiprinamąją dozę, grupėje buvo vienuolika kartų mažesnis nei grupėje, kuri buvo paskiepyta standartinėmis dviem dozėmis, trečiadienį parodė analizė, publikuota savaitiniame medicinos žurnale „New England Journal of Medicine“.

Sunkių ligos atvejų palaikomąją dozę gavusių asmenų grupėje pasitaikė beveik 20 kartų rečiau.

Izraelyje atlikto tyrimo metu buvo stebima daugiau nei 1,1 mln. Izraelio gyventojų, kurie yra 60-ies metų amžiaus bei vyresni ir kurie yra visiškai paskiepyti „Pfizer“ vakcina.

Mokslininkai iš Weizmann mokslo instituto, Technion-Israel technologijų instituto, Izraelio sveikatos ministerijos, Tel Avivo universiteto ir kiti tyrime dalyvavę kolegos palygino asmenų, gavusių trečiąją dozę, infekcijų ir ligų rodiklius su tų žmonių, kurie jos negavo.

Pagrindinė analizės išlyga yra ta, kad analizė pagrįsta trumpalaikiu stebėjimu. Izraelyje pastiprinamosios revakcinacijos kampanija prasidėjo liepos 30 dieną, o tyrimas buvo atliekamas iki rugpjūčio 31 dienos imtinai. Užsikrėtimų lygis buvo vertinamas praėjus 12 dienų po to, kai buvo suleista papildoma dozė, duodant pakankamai laiko jai suveikti.

Ankstyvąsias labai laukiamos analizės versijas cituoja Joe Bideno administracijos pareigūnai, – įskaitant ir prezidento patarėją COVID-19 pandemijos klausimais Anthonį Faucį, – siekiantys, kad numatyta papildomo vakcinavimo programa būtų pradėta jau nuo pirmadienio. Manoma, kad šiai Izraelio mokslininkų atliktai analizei bus skiriamas ypatingas dėmesys Maisto ir vaistų administracijos (FDA) patarėjų susitikime, kuriame bus svarstoma „Pfizer“ paraiška dėl stiprinamųjų injekcijų leidimo.

Reakcijos į siūlomą stiprinamųjų dozių naudojimą JAV yra prieštaringos. A. Faucis, Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorė Rochelle Walensky ir laikinai einanti FDA komisarės pareigas Janet Woodcock išreiškė palaikymą, su sąlyga jeigu papildomos vakcinos dozės bus patikrintos reguliavimo institucijų ir visuomenės sveikatos pareigūnų. Tuo tarpu du aukšto rango FDA pareigūnai, dirbantys su vakcinomis, paskelbė apie planus šiais metais atsistatydinti, – tai rodo galimą skeptišką požiūrį į planą.

Peteris Marksas, FDA centro, atsakingo už vakcinas, vadovas, teigė, kad agentūra nejaučia jai daromo spaudimo atverti kelią Joe Bideno pasiūlymui.

„Čia nėra jokio politinio spaudimo, – sakė jis forume, kurį remia mokslo rėmimo grupė „Research!America“. – Mes patys, kaip mokslininkai, esame suinteresuoti užtikrinti, kad viskas vyktų teisingai.“

„Pfizer“ paskelbė informacinius dokumentus

Trečiadienį tiek FDA pareigūnai, tiek bendrovė „Pfizer“ paskelbė informacinius dokumentus prieš penktadienį vyksiantį agentūros patarėjų susitikimą.

Anot „Pfizer“ prezentacijos autorių, duomenys rodo, kad jos pagamintos vakcinos veiksmingumas ilgainiui mažėja ir kad stiprinamosios dozės padėtų atkurti jos apsaugą užtikrinantį lygį.

FDA pareigūnų pranešime išreikšta nuosaikesnė pozicija, nurodant, kad dabartinė tvarka vis dar yra veiksminga kovoje su sunkiomis ligomis ir mirtimis nuo COVID. Pareigūnai pareiškė dar atidžiai neišnagrinėję Izraelio tyrimo informacijos ir pažadėjo pateikti savo išvadas per penktadienį vyksiantį ekspertų grupės posėdį.

Pirmadienį medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtame nuomonių straipsnyje grupė geriausiųjų mokslininkų grupė – tarp jų, ir du minėti FDA pareigūnai, ketinantys atsistatydinti, – tvirtino, kad daugumai žmonų šiuo metu nereikalinga stiprinamoji vakcinos dozė. Straipsnyje pažymima, kad trumpalaikis teigiamas poveikis, pastebėtas Izraelyje, nebūtinai reiškia, kad stiprinamoji dozė suteiks tokį pat ilgalaikį poveikį.

Izraelyje trečiąja doze, šios savaitės duomenimis, iš viso paskiepyta apie 3 mln. gyventojų.