Toks sprendimas priimtas valstybei stengiantis suvaldyti omikron varianto plitimą, įvedus kelionių ir kitus apribojimus, bet vengdama karantino.

„Daviau nurodymą nedelsiant ruoštis vakcinacijai ketvirtąja doze“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė N. Bennettas, o jo atstovas spaudai teigė, kad Izraelis bus pirmoji šalis pasaulyje, žengusia tokį žingsnį.

„Pasaulis seks mūsų pėdomis“, – pridūrė Izraelio premjeras.

Kiek anksčiau N. Bennetas pavadino Pandemijos ekspertų komiteto rekomendaciją pradėti vyresnius kaip 60 metų žmones ir medikus skiepyti ketvirtąja vakcinos nuo koronaviruso doze „puikia žinia“.

„Tai mums padės įveikti omikron bangą, kuri apima pasaulį“, – sakė jis.

„Izraelio piliečiai buvo pirmieji pasaulyje, gavę trečiąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, o mes ir toliau pirmaujame su ketvirtąja doze“, – sakė jis, kviesdamas atitinkančius kriterijus gyventojus „eiti ir pasiskiepyti“.

Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime pažymima, kad imunodeficitą turintys gyventojai taip pat galės gauti ketvirtąją vakcinos dozę. Ji gali būti skiriama jiems, pagyvenusiems žmonėms ir medikams praėjus mažiausiai keturiems mėnesiams po trečiojo skiepo.

Izraelis

Patvirtino draudimą vykti į virtinę šalių, taip pat JAV

Izraelio įstatymų leidėjai antradienį uždraudė šalies piliečiams ir leidimą gyventi turintiems asmenims keliones į Jungtines Valstijas, įtraukę jas į daugiau nei 50 draudžiamų šalių sąrašą, siekiant pažaboti pandeminio koronaviruso omikron atmainos plitimą.

Parlamentinis komitetas balsavo už Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą rekomendaciją įtraukti Jungtines Valstijas į Izraelio „raudonąjį sąrašą“ drauge su Belgija, Kanada, Vokietija, Vengrija, Maroku, Portugalija, Šveicarija ir Turkija“, sakoma komiteto atstovės Ronit Gal pranešime.

Draudimas galios nuo trečiadienio bent savaitę, pridūrė R. Gal.
Į šį sąrašą jau anksčiau buvo įtrauktos Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Ispanija, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai ir didžioji dalis Afrikos.

Sprendimas įtraukti į „raudonajį sąrašą“ Jungtines Valstijas yra reikšmingas žingsnis ministro pirmininko N. Bennetto vyriausybei, turint galvoje, kad šimtai tūkstančių izraeliečių turi JAV pilietybę.

Draudimas reiškia, kad asmenys, turintys Izraelio pasus ar leidimą gyventi šalyje, negali skristi į Jungtines Valstijas negavę specialaus komiteto, sprendžiančio dėl išimčių, leidimo.
Jungtinėse Valstijose 73,2 proc. per savaitę iki praėjusio šeštadienio užregistruotų naujų COVID-19 atvejų sudarė užsikrėtimai omikron atmaina, pranešė Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

Naujausi apribojimai Izraelyje buvo patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerijai pranešus, kad iki pirmadienio šalyje buvo užregistruoti 856 patvirtinti ar įtariami užsikrėtimo omikron atmaina atvejai, iš kurių 480 – įvežtiniai.

Daugiausiai nei pusė užsikrėtusiųjų – pasiskiepiję asmenys.

Pirmadienį šalyje buvo nustatyti iš viso 1 306 COVID-19 atvejai – pastarąjį kartą toks paros prieaugis fiksuotas spalį.

Praėjusį mėnesį Pietų Afrikoje aptikus omikron atmainą, Izraelis uždarė savo sienas beveik visiems užsieniečiams. Tai buvo padaryta kelios savaitės po to, kai žydų valstybė pirmą kartą nuo pandemijos pradžios atsivėrė turistams.

Sveikatos ekspertas Eranas Segalas iš Weizmanno (Veicmano) instituto visuomeniniam radijui sakė, kad draudimas Izraelio piliečiams ir leidimą gyventi šalyje turintiems asmenims keliauti yra tik dalinis sprendimas.

„Visi supranta, kad skrydžių apribojimai tik pavėlins omikron patekimą, bet neužkirs tam kelio“, – sakė jis.

„Turime išnaudoti šiuos suvaržymus.., kad jie padėtų mūsų vakcinacijos pastangoms“, – sakė ekspertas.

Visgi, anot E. Segalo, esama priežasčių tam tikram optimizmui, nes omikron atmaina tikriausiai sukelia lengvesnį susirgimą negu kitos koronaviruso atmainos.

Izraelyje, turinčiame maždaug 9,3 mln. gyventojų, trimis vakcinos nuo COVID-19 dozėmis paskiepyti daugiau kaip 4,3 mln. žmonių.

Tačiau vakcinacijos rodikliai vaikų ir paauglių amžiaus grupėse vis dar maži. Mažiau nei 1 proc. 5–11 metų amžiaus vaikų yra paskiepyti viena vakcinos doze.

PSO: dėl omikron atmainos Europai gresia COVID-19 „nauja audra“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį perspėjo Europos šalių vyriausybes pasiruošti sergamumo COVID-19 „reikšmingam pliūpsniui“, žemyne plintant pandeminio koronaviruso naujajai omikron atmainai, jau tapusiai vyraujančia keliose valstybėse.

„Matome ateinant naują audrą“, – per spaudos konferenciją Vienoje sakė PSO Europos regioninio padalinio direktorius Hansas Kluge.

„Per kelias savaites omikron įsivyraus didesniame skaičiuje regiono šalių, dar labiau stumdama jau persitempusias sveikatos apsaugos sistemas prarajos link.“

Užsikrėtimo omikron atmainos koronavirusu atvejų jau nustatyta mažiausiai 38 iš 53 PSO Europos regiono šalių, pridūrė H. Kluge. Jis atkreipė dėmesį, kad šis variantas yra tapęs vyraujančiu Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir Portugalijoje.

Praeitą savaitę šiame regione mirė apie 27 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, taip pat pranešta apie 2,6 mln. naujų COVID-19 atvejų, sakė H. Kluge. Nors šis sergamumo rodiklis apima visų koronaviruso variantų infekcijas, PSO pareigūnas pažymėjo, kad sergamumas COVID-19 buvo 40 proc. didesnis negu tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais.

„Pats naujų COVID-19 infekcijos atvejų kiekis gali vesti prie didesnio hospitalizavimo atvejų skaičiaus ir sveikatos apsaugos sistemų bei kitų kritiškai svarbių tarnybų plataus masto sutrikdymo“, – aiškino jis.

Pasak H. Kluge, 89 proc. pacientų, kuriems Europoje buvo nustatyta omikron varianto viruso infekcija, pasireiškė tokia patys simptomai, kaip ir užsikrėtus kitų atmainų patogenu, pavyzdžiui, kosulys, gerklės perštėjimas, karščiavimas. Naujos atmainos patogenas regione daugiausiai plito tarp jaunų žmonių, nurodė pareigūnas.

Nors apie šį patogeną žinoma dar gana mažai, atrodo, kad jis yra užkrečiamesnis už visus kitus ankstesnius variantus, todėl jo plitimo sparta šalyse, kur patvirtinta nemažai omikron infekcijos atvejų, buvo „neregėta“, sakė H. Kluge. Šiose šalyse patvirtintų omikron infekcijos atvejų skaičius padvigubėja kas 1,5–3 dienas.

Europos šalių vyriausybės turėtų intensyvinti skiepijimo kampanijas, taip pat imtis papildomų priemonių omikron atmainos plitimui stabdyti ir paruošti kritiškai svarbią infrastruktūrą, įskaitant sveikatos apsaugos sistemas, dar didesniam pliūpsniui, pabrėžė H. Kluge.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)