„Supratę, kad (Baracko Obamos administracija) nevetuos rezoliucijos prieš Izraelį, Izraelio pareigūnai susisiekė su D. Trumpo pereinamojo laikotarpio komanda paprašyti išrinktojo prezidento pagalbos, kad būtų išvengta šios rezoliucijos“, – sakė Izraelio pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Egiptas, kuris trečiadienį pateikė Tarybai rezoliucijos projektą, po D. Trumpo skambučio prezidentui Abdeliui Fattahui al Sisi ketvirtadienį paprašė atidėti balsavimą.

D. Trumpas, kuris rinkimų kampanijos metu žadėjo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, tiesiai pareiškė, kad Vašingtonas turėtų pasinaudoti savo veto teise ir blokuoti rezoliuciją.

„Rezoliucija dėl Izraelio, svarstoma Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, turėtų būti vetuota“, – buvo sakoma jo pareiškime.

Panašią rezoliuciją JAV vetavo 2011 metais.

Prezidento B. Obamos administracija pastaraisiais metais reiškė vis didesnį pyktį dėl nesiliaujančios žydų gyvenviečių ekspansijos ir buvo spėliojama, kad jis prieš baigdamas savo kadenciją gali pritarti tokios rezoliucijos priėmimui.

Izraelio gyvenvietės yra laikomos didele kliūtimi taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Rezoliucijos projekte reikalaujama, kad „Izraelis nedelsiant ir visiškai nutrauktų visą gyvenviečių veiklą okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę“.

Projekte sakoma, kad Izraelio gyvenvietės „neturi teisinio pagrįstumo“ ir „stumia į pavojų dviejų valstybių sprendinio įgyvendinamumą“.

Šis sprendinys reikštų nepriklausomos Palestinos valstybės egzistavimą greta Izraelio.