Pinigai buvo konfiskuoti tuo metu, kai Palestinos savivaldos prezidentas Mahmoudas Abbasas po triuškinančio balsavimo sugrįžo pas džiūgaujančius palestiniečius į Vakarų Kranto Ramalos miestą.

Ketvirtadienį per balsavimą JT Generalinėje Asamblėjoje už tai, kad Palestinai butų suteiktas aukštesnis neprisijungusios valstybės stebėtojos statusas, pasisakė 138 šalys. Šiam žingsniui priešinosi tik devynios valstybės, o 41 susilaikė.

Ši finansinė sankcija yra antrasis baudžiamasis Izraelio atsakas į šį balsavimą. Penktadienį jis paskelbė didelės gyvenviečių plėtros programą.

Vienas izraeliečių pareigūnas sakė, jog Izraelis ketina atskaityti šią sumą iš daugiau kaip 200 mln. dolerių (520 mln. litų) Palestinos savivaldos skolos Izraelio elektros korporacijai. Tačiau jis pripažino, kad šis žingsnis buvo žengtas reaguojant į balsavimą JT ir kad jis gali būti pakartotas ir kitą mėnesį.

„Daug kas priklauso nuo to, ką daro ar ko nedaro palestiniečiai“, - sakė jis.

Izraelio finansų ministras Yuvalis Steinitzas Izraelio radijui sakė: „Šį mėnesį neketinu pervesti šių lėšų palestiniečiams. Ateinančiu periodu šiuos pinigus atskaitysiu iš skolų, kurias Palestinos savivalda skolinga Izraelio elektros korporacijai ir kitoms įstaigoms“.

Palestinos savivaldos atstovė spaudai atsisakė ką nors komentuoti, bet pažymėjo, kad palestiniečių pareigūnai nebuvo apie tai oficialiai įspėti.

Anot žiniasklaidos pranešimų, aukšto rango palestiniečių pareigūnas Yasseras Abed Rabbo pareiškė, jog Izraelis, atsisakęs perduoti šias lėšas, yra kaltas dėl „vagystės ir piratavimo“.

Kad Izraelis po balsavimo JT imsis baudžiamųjų priemonių, buvo tikimasi iš anksto. Vienas palestiniečių pareigūnas sakė, kad įplaukų iš mokesčių konfiskavimas yra „nevilties aktas“ didžiulės tarptautinės paramos Palestinos valstybei akivaizdoje.

Panašias sankcijas Palestinos savivaldai Izraelis yra taikęs ir anksčiau. Tuomet įšaldžius mėnesines įplaukas, tūkstančiams pareigūnų Vakarų Krante ir Gazos Ruože vėlavo atlyginimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)