Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, JAE užsienio reikalų ministras Abdullah bin Zayedas al Nahyanas ir Bahreino užsienio reikalų ministras Abdullatifas al Zayani susitarimus dėl visapusiškų diplomatinių santykių užmezgimo pasirašė per ceremoniją vėliavomis išpuoštoje Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje.

Renginyje, kuris, kaip tikisi D. Trumpas, padidins jo perrinkimo lapkritį galimybes, dalyvavo šimtai svečių, bet rankų paspaudimų užtvirtinant istorinius susitarimus dėl koronaviruso pandemijos nebuvo.

Renginys Baltuosiuose rūmuose žymi pirmą kartą nuo 1994-ųjų, kai kokios nors arabų šalys užmezga santykius su Izraeliu. 1979-aisiais santykius su žydų valstybe užmezgė Egiptas, o 1994-aisiais – Jordanija.

D. Trumpas tai pavadino „istorine diena taikai“.

„Po dešimtmečius trukusio susiskaldymo ir konfliktų mes žymime naujų Artimųjų Rytų aušrą“, – prasidedant pasirašymo ceremonijai susirinkusiesiems sakė D. Trumpas.

Pasak jo, susitarimai, kuriuos palestiniečiai pavadino išdavyste, „bus pamatas visapusei taikai visame regione“.

Vėliau kalbėdamasis su žurnalistais jis sakė, kad Izraelis sudarys panašius susitarimus su kitomis šalimis, kurių gali būti iki devynių, įskaitant regiono galią Saudo Arabiją.

B. Netanyahu sakė, kad pasirašymo diena „skelbia naują taikos aušrą“.

„Ši taika ilgainiui išsiplės įtraukdama kitas arabų valstybes. Galų gale, tai gali visiems laikams užbaigti arabų ir Izraelio konfliktą“, – sakė jis ir pridūrė: „Visiems Izraelio draugams Artimuosiuose Rytuose... sakau „as salaam alaikum“, „ramybė tau“, „šalom“.“

„Dviejų valstybių sprendinys“

Nei D. Trumpas, nei B. Netanyahu savo komentaruose palestiniečų nepaminėjo, o palestiniečų lyderis Mahmudas Abbasas antradienį perspėjo, kad Baltuosiuose rūmuose pasirašytais susitarimais „nebus pasiekta taika regione“, kol JAV ir Izraelis nepripažins palestiniečių teisės į valstybę.

„Taika, saugumas ir stabilumas regione nebus pasiekti, kol nesibaigs Izraelio okupacija“, – sakė jis.

Vašingtone pasirašant susitarimus, iš palestiniečių judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo buvo paleistos dvi raketos į Pietų Izraelį, kur buvo sužeisti du žmonės. Ataka išprovokavo Izraelio atsaką: anksti trečiadienį, kaip pranešė palestiniečių saugumo šaltiniai, buvo bombarduoti objektai Gazos Ruože.

Artimiesiems Rytams šie vadinamieji Abraomo susitarimai reiškia reikšmingą dešimtmečius trukusio status quo, kai arabų šalys bandė išlaikyti vieningą poziciją prieš Izraelį dėl jo elgesio su palestiniečiais, pasikeitimą.

Ir JAE, ir Bahreino užsienio reikalų ministrai prieš pasirašymo ceremoniją Baltuosiuose rūmuose atkreipė dėmesį į palestiniečius.

„Ačiū, kad pasirinkote taiką ir sustabdėte palestiniečių teritorijų aneksiją, – Izraelio premjerui pasakė JAE užsienio reikalų ministras A. bin Zayedas al Nahyanas. – Šiandien stoviu čia tiesdamas taikos ranką.“

Bahreino užsienio reikalų ministras A. al Zayani sakė, kad „teisingas, išsamus ir tvarus palestiniečių ir Izraelio konflikto dviejų valstybių sprendinys“ būtų „pamatinė uoliena“ ilgalaikei taikai Artimuosiuose Rytuose.

D. Trumpas prieš ceremoniją televizijai „Fox“ sakė, kad susitarimais palestiniečiai bus spaudžiami taip pat derėtis, o priešingu atveju jiems grės ignoravimas.

„Palestiniečiai galiausiai taip pat įsitrauks, – teigė D. Trumpas. – Ir turėsite taiką Artimuosiuose Rytuose nebūdami kvaili, nešaudydami visų, nežudydami visų, be kraujo ant viso smėlio.“

D. Trumpas taip pat prognozavo, kad Iranas – Bahreino ir JAE varžovas regione – „sieks susitarimo“ su JAV, jei jis bus perrinktas antrai kadencijai prezidento poste.

F-35 pardavimas JAE

Visos keturios šalys, kurių atstovai buvo susirinkę Baltuosiuose rūmuose, yra priešiškos Iranui, kuriam D. Trumpas taiko didžiulį ekonominį ir diplomatinį spaudimą.

Santykių atšilimas suteiks Izraeliui ir dviem naujiems jo partneriams Arabų pasaulyje palankią ekonominę progą, šalims stengiantis gaivinti ekonomikas po pandemijos.

D. Trumpas taip pat gali džiaugtis vadovavęs istoriniam proveržiui, iki lapkričio 3-iosios rinkimų likus mažiau nei 50 dienų. Šiuo metu apklausos rodo, kad respublikonų prezidentas populiarumu atsilieka nuo savo varžovo, demokratų kandidato Joe Bideno.

Susitarimų pasirašymas taip pat reiškia gerus naujienų reportažus artimam D. Trumpo sąjungininkui B. Netanyahu, kuriam iškelta byla dėl korupcijos. Izraelio premjeras kritikuojamas ir dėl to, kaip tvarkosi su koronaviruso pandemija.

Tuo tarpu JAE šios derybos buvo spaudimo kampanijos Vašingtonui dėl modernių karo lėktuvų F-35 pardavimo dalis.

D. Trumpas antradienį sakė norintis parduoti šių lėktuvų JAE, nors Izraelis tam nepritaria.

Prieš susitarimų pasirašymo ceremoniją protestavo šimtai palestiniečių.

Laikydami Palestinos vėliavas demonstrantai, kurie dėl koronaviruso pavojaus buvo su mėlynomis kaukėmis, mitingavo Gazos Ruože ir Nabluso bei Hebrono miestuose okupuotame Vakarų Krante.

Kelios dešimtys palestiniečius remiančių demonstrantų taip pat surengė protestą prie Baltųjų rūmų.

„Tai palestiniečių išdavimas“, – sakė viena mitingo organizatorių Zeina Hutchison.