„Dalis mūsų daromo darbo tiesiogiai susijusi su labai pavojingu artimu ryšiu, kurį dabar čia kuria Rusija ir Iranas. Negalime ir neketiname to ignoruoti, tikrai nesėdėsime sudėję rankų... Todėl mums reikia kiekvieną dieną stebėti situaciją ir atitinkamai reaguoti“, – pareiškė Y. Lapidas.

Izraelio vyriausybės vadovas pažymėjo, kad šalis intensyviai konsultuojasi su Jungtinėmis Valstijomis. Taip pat neseniai jam teko bendrauti su Ukrainos diplomatijos vadovu Dmytro Kuleba.

Į klausimą, kas trukdo Izraeliui tiekti Ukrainai priešraketinės gynybos sistemų, Y. Lapinas atsakė, kad „šiuo metu balansuojama tarp dviejų esminių aspektų“.

„Pirmiausia, noriu akcentuoti, kad mes Ukrainos pusėje. Mes juos palaikome. Štai ką tik balsavome Jungtinėse Tautose, pareiškę visam pasauliui, kad niekada nesusitaikysime su tų keturių sričių aneksija. Mes iki pat dabar esame vienintelė šalis pasaulyje, Ukrainoje pastačiusi lauko ligoninę“.

Kita svarbi aplinkybė – būtinybė užtikrinti nuolatinę Izraelio nacionalinio saugumo interesų apsaugą: „Mes aktyviai ir toliau palaikysime Ukrainą, tačiau privalome atsižvelgti ir į Izraelio nacionalinio saugumo interesus“.

Izraelio ministras pirmininkas taip pat pridūrė, kad Irano bepiločių ir kitos ginkluotės tiekimas Rusijai yra dar vienas įrodymas, kad sugrįžti prie 2015 metais pasiekto branduolinio susitarimo su Teheranu neįmanoma.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įtaria, kad Rusija padeda Iranui kurti branduolinę programą – tai esą gali būti dalis užmokesčio už iranietiškus dronus.

Tai V. Zelenskis pareiškė pirmadienį vaizdo kreipimesi į Izraelio laikraščio „Haaretz“ konferencijos dalyvius. Ukrainos prezidentas dar kartą paprašė Izraelio perduoti ginklų, kad būtent būtų išvengta rusų atakų panaudojant iranietiškus kovinius dronus pavojaus.

„Turu jums vieną klausimą: kaip, manote, Rusija sumoka Iranui? Ar Iranas suinteresuotas tik pinigais? Gal svarbu visai ne pinigai, o rusų parama Irano branduolinei programai“, - kalbėjo V. Zelenskis. Maskva ir Teheranas neigia ginklų sandorį.

Tačiau, anot V. Zelenskio, yra įrodymų, kad dronai, kurių šimtus Rusija naudoja prieš Ukrainą, yra perduoti Irano ar iraniečių gamybos. Iraniečiai esą apmoko rusų pajėgas leisti dronus.

Šio aljanso ir rusų atakų nebūtų, jei Izraelis jau 2014 metais būtų nusprendęs tiekti Ukrainai ginklus, sakė V. Zelenkis. Tada Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir pradėjo karą Donbase. Tačiau, anot prezidento, demokratinėms valstybėms dar ne vėlu kartu kovoti su teroru.

Ukrainoje manoma, kad Izraelis yra susipažinęs su mirtino savo priešo Irano ginklų sistemomis ir turi efektyvių gynybinių ginklų. Norėdamas išlaikyti gerus santykius su Rusija, Izraelis iki šiol nesutinka perduoti Ukrainai ginklų.

Ukrainiečių prezidentas V. Zelenskis pirmadienį kritikavo Izraelio neutralumą Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu ir sakė, kad izraeliečių lyderių sprendimas neparemti Kyjivo paskatino rusų kariuomenės partnerystę su Iranu.

„Šito jų aljanso paprasčiausiai nebūtų buvę, jei jūsų politikai tuo metu būtų padarę vienintelį sprendimą... Atrodo, kad tai buvo priimta seniai – 2014 metais, kai Rusija pradėjo savo agresiją prieš Ukrainą“, – sakė V. Zelenskis konferencijai, organizuotai izraeliečių laikraščio „Haaretz“.

„Sprendimas „neerzinti“ Kremliaus, realiai nepadėti Ukrainai“ sudarė sąlygas Maskvos ir Teherano aljansui, sakė V. Zelenskis.

Anksčiau jis ne kartą kritikavo Izraelį dėl to, kad šis nepareiškė tvirto nepritarimo Rusijos agresijai.

Vis dėlto Izraelio pozicija pastaraisiais mėnesiais kito – nuo beveik visiško neutralumo iki aiškesnio Rusijos pasmerkimo, nors izraeliečių gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) neseniai pasakė kolegai ukrainiečiui, kad jo šalis netieks ginklų sistemų Ukrainai.

V. Zelenskio kritika Izraeliui nuskambėjo prieš lapkričio 1 dieną šioje šalyje įvyksiančius rinkimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją