Apie tokią priemonę vėlai pirmadienį paskelbė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, pasitelkęs nepaprastųjų padėčių valdymo reglamentą, kai parlamento komitetas, kurio buvo paprašyta uždegti žalią šviesą šiam žingsniui, atsisakė galutinai jam pritarti, nes tam esą reikėjo daugiau laiko.

Vyriausybė „įgaliojo „Shin Bet“ panaudoti savo pažangiausias technologijas prisidedant prie valstybės pastangų sumažinti koronaviruso plitimą“, rašoma antradienį agentūros išplatintame pareiškime.

Vienas „Shin Bet“ atstovas, atskirai kalbintas naujienų agentūros AFP, pareiškė, kad nauja politika įsigaliojo „nedelsiant“.

Vis tik Tehilla Shwartz Altshuler iš Izraelio demokratijos instituto (IDI), kalbėdama dar neįsigaliojus nepaprastosios padėties reglamentui, perspėjo, jog žvalgybos agentūros įtraukimas į kovą su koronavirusu sukurs „pavojingą precedentą“.

„Shin Bet“ pareiškime agentūros vadovas Nadavas Argamanas pažymėjo, kad Sveikatos apsaugos ministerija paprašė jo tarnybos padėti sekti koronaviruso nešiotojus, „paaiškėjus, kad kitos valdžios institucijos neturi reikiamų technologijų“.

„Shin Bet“ supranta, kad ši užduotis yra už jos įprastos antiteroristinės veiklos ribų, todėl prašymas buvo aptartas su generaliniu prokuroru, kuris jį patvirtino sukūrus priežiūros ir reguliavimo mechanizmus“, – pareiškė N. Argamanas.

B. Netanyahu kanceliarija atsisakė išsamiau komentuoti taikytinus stebėjimo metodus.

Tačiau Izraelio žiniasklaidai nutekintos nepaprastosios padėties reglamento kopijos rodo, kad policija galės be teismo orderio gauti informaciją apie koronaviruso nešiotojų ir karantine laikomų asmenų buvimo vietą iš mobiliojo ryšio bendrovių.

„Shin Bet“ taip pat galės nustatyti, kur lankėsi užsikrėtusieji 14 dienų iki diagnozavimo, „siekiant atpažinti jų maršrutus ir žmones, su kuriais jie kontaktavo“, pažymima nutekintoje sprendimo kopijoje.

Jokio „aktyvaus infiltravimosi“

Pasak N. Argamano, renkami duomenys bus perduodami Sveikatos apsaugos ministerijai, o ne saugojami „Shin Bet“ sistemose.

Jis pabrėžė, kad atsižvelgiant į krizės rimtumą žvalgybos agentūra turi prievolę pasitelkti savo „unikalius įgūdžius“, kad padėtų įveikti pandemiją.

B. Netanyahu šeštadienį pareiškė norįs, jog grumiantis su ligos COVID-19 protrūkiu būtų naudojamos „karui su teroru skirtos technologijos“. Vėliau tą dieną jo kabinetas pritarė tokiai priemonei.

Tačiau minėtam parlamento komitetui nesutikus tučtuojau pritarti iniciatyvai ir pavedus svarstyti šį klausimą pirmadienį prisaikdintam naujajam Knesetui, premjeras paskelbė, kad vyriausybė įgyvendins priemonę pasitelkdama specialiuosius įgaliojimus.

Vienas saugumo struktūrų pareigūnas pirmadienį patikino AFP, kad „Shin Bet“ nesiims „aktyvaus infiltravimosi į telefonus“ ir kad „nebus rengiamos kibernetinės atakos“.

IDI programai „Demokratija informacijos amžiuje“ vadovaujančios T. Shwartz Altshuler teigimu, pasitelkęs slaptą saugumo tarnybą kovai su civiline sveikatos krize, „Izraelis nestojo į demokratijų pusę“.

„O kas, jei rytoj ji bus pasitelkta sprendžiant ekonominę krizę?“ – retoriškai klausė ekspertė.

Lieka, neaišku, ar B. Netanyahu dar ilgai eis premjero pareigas, kadangi prezidentas Reuvenas Rivlinas pirmadienį oficialiai pavedė dabartinio vyriausybės vadovo pagrindiniam varžovui – centristui Benny Gantzui – pamėginti suformuoti naująjį ministrų kabinetą.

61 iš 120 parlamentarų paramą užsitikrinęs B. Gantzas turės per 28 dienas suburti valdančiąją koaliciją, Izraelyje besitęsiant politinei krizei po kovo 2 dieną įvykusių trečiųjų visuotinių rinkimų per vienus metus.