Kreipdamasis į tautą per televiziją B. Netanyahu sakė, kad dabar ne laikas stumti šalį į ketvirtus parlamento rinkimus per mažiau kaip dvejų metų laikotarpį.

„Dabar laikas vienybei. Ne rinkimams“, – kalbėjo premjeras.

B. Netanyahu ir jo politinis varžovas Benny Gantzas, tapęs koalicijos partneriu, dėl biudžeto turėjo susitarti iki pirmadienio vakaro. Priešingu atveju vyriausybė būtų subyrėjusi ir automatiškai paskelbti nauji rinkimai.

Ministras pirmininkas sakė, kad po istorinio susitarimo užmegzti diplomatinius santykius su Jungtiniais Arabų Emyratais ir šaliai tebekovojant su koronaviruso epidemijai, jam atrodė, jog skelbti naujus rinkimus būtų klaidingas žingsnis.

B. Netanyahu sakė sutikęs su kompromisu, suteikiančiu abiem pusėms dar 100 dienų pasiekti susitarimą dėl biudžeto, o lėšas sunkumų patiriantiems ekonomikos ir visuomenės sektoriams iki to laiko skirstyti tiesioginiais įsakais.

Didžiąją sekmadienio dalį Izraelio įstatymų leidėjai nesėkmingai mėgino susitarti dėl kompromiso.

Dabartinė politinė krizė, statanti premjerą ir B. Gantzą į priešingas barikadų puses, yra visų pirma susijusi su nacionaliniu biudžetu.

Tačiau nesutarimus taip pat lemia įtempta B. Netanyahu ir B. Gantzo partnerystė, ekonomikos problemos dėl koronaviruso epidemijos padarinių ir tebenagrinėjama premjerui iškelta byla dėl korupcijos. Kritikai kaltina B. Netanyahu naudojantis ginčais dėl biudžeto, kad būtų surengti nauji rinkimai, galintys nulemti jam palankesnę parlamento sudėtį ir padėti išspręsti teisinius rūpesčius.

Po trejų rinkimų, neatnešusių aiškaus nugalėtojo, B. Netanyahu ir B. Gantzas balandį sudarė susitarimą dėl dalijimosi valdžia, kad suformuotų vyriausybę, pajėgią spręsti koronaviruso krizę. Pagal koalicijos sutartį B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ ir B. Gantzo centristų aljansas „Mėlyna ir balta“ susitarė priimti dvejų metų biudžetą.

Tačiau B. Netanyahu spaudė, kad biudžetas apimtų tik laikotarpį iki 2020 metų pabaigos ir argumentavo, kad tokiu būdu būtų betarpiškai suteikta pagalba ekonomikai. B. Gantzas savo ruožtu tvirtai laikosi nuostatos, kad vyriausybė turi gerbti savo susitarimą priimti biudžetą ir 2020, ir 2021 metams.

Knesetas naująjį kompromisinį susitarimą turi patvirtinti per du balsavimus iki galutinio pirmadienio pirmadienio vakarą.

Atidėjus galutinį terminą biudžeto krizė būtų tik atidėta. Abi partijos nesutaria dėl kelių svarbių klausimų, įskaitant skiriamų teisėjų kandidatūras ir planų aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto teritorijų. B. Gantzas taip pat skundėsi, kad B. Netanyahu anksčiau neinformavo nei jo, nei užsienio reikalų ministro Gabi Ashkenazi apie anksčiau šį mėnesį paskelbtą susitarimą normalizuoti santykius su Jungtiniais Arabų Emyratais.