Vizitas surengtas praėjus metams ir penkiems mėnesiams po šių dviejų šalių santykių normalizavimo užbaigiant dešimtmečius tvyrojusią įtampą.

Tai buvo dar vienas diplomatinis proveržis po 2020 metais tarpininkaujant JAV pasirašytų vadinamųjų Abraomo susitarimų, sudarytų atsiribojus nuo daug metų gyvavusio arabų valstybių konsensuso nemegzti santykių su žydų valstybe, kol neišspręstas Izraelio ir palestiniečių konfliktas.

Nauji Izraelio aljansai atspindi faktą, kad didžiosios Persijos įlankos regiono arabų valstybės, žydų valstybė ir jų bendra sąjungininkė Amerika jaučia priešiškumą Iranui ir nerimauja dėl jo branduolinės programos.

„Šiais neramiais laikais svarbu, kad iš šio regiono siųstume geros valios, bendradarbiavimo žinią, kartu kovodami su bendrais iššūkiais“, – pirmadienį sakė N. Bennettas.

Antradienį Bahreine jis susitiko su karaliumi Hamadu bin Isa al Khalifa ir sosto įpėdiniu, šalies premjeru Salmanu bin Hamadu al Khalifa.

N. Bennettas, pirmasis Bahreine apsilankęs Izraelio vyriausybės vadovas, susitikimuose su gynybos ir kitais ministrais aptarė „bendradarbiavimo plėtrą“, pranešė jo biuras.

„Norime, kad šie santykiai būtų turiningi energijos, ekonomikos, turizmo, regiono architektūros srityse, – sakė N. Bennettas. – Kalbėjome apie galimybes stiprinti šį tiltą.“

N. Bennettas taip pat susitiko su JAV 5-ojo laivyno, padedančio užtikrinti stabilumą regione, vadu viceadmirolu Charlesu Cooperiu. JAV karinio jūrų laivyno 5-asis laivynas yra įsikūręs Bahreine – saloje netoli regiono galios Saudo Arabijos.

Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) yra tik trečia ir ketvirta – po Egipto ir Jordanijos – arabų valstybės, užmezgusios ryšius su Izraeliu pagal susitarimus, sudarytus JAV prezidento poste dirbant Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

JAE N. Bennettas lankėsi gruodį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)