„Atrodo, kad Europoje yra žmonių, kurie neatsibus, kol Irano branduolinės raketos pasieks Europos žemę. Tuomet jau bus per vėlu“, – sakė B. Netanyahu vaizdo įraše, paskelbtame jo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Tokius komentarus B. Netanyahu išsakė Europos užsienio reikalų ministrams pirmadienį susirinkus krizinių derybų dėl 2015 metais sudaryto daugiašalio branduolinio susitarimo. Šis posėdis įvyko Teheranui pažeidus kelis sutarties punktus, įskaitant nustatytą 3,67 proc. urano sodrinimo ribą.

Vis tik ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad Irano žengtus žingsnius dar įmanoma atšaukti. Pasak jos, kitos susitarimo šalys nelaiko Teherano iki šiol įvykdytų pažeidimų „reikšmingu (sąlygų) nesilaikimu“.

Pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA) Iranui buvo pažadėta ekonominės naudos ir sankcijų sušvelninimas, bet JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metų gegužę pasitraukė iš šio susitarimo ir sugrąžino griežtas baudžiamąsias priemones Teheranui.

Pasipiktinęs, kad jo ekonomika nesulaukia sankcijų sušvelninimo, kuris, šiitiškos respublikos nuomone, buvo pažadėtas pagal susitarimą, Iranas suintensyvino urano sodrinimą.

Praėjusią savaitę B. Netanyahu perspėjo, kad Izraelio naikintuvai „gali pasiekti bet kurią vietovę Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraną“ – žydų valstybės pagrindinį priešą.

B. Netanyahu griežtai nepritaria branduoliniam susitarimui ir anksčiau ragindavo savo sąjungininką D. Trumpą iš jo pasitraukti.