Rusijos valstybinės televizijos parodytame reportaže buvo matyti, kaip Izraelio premjero lėktuvas nusileidžia Juodosios jūros Sočio kurorte, kur įvyks šalių lyderių derybos.

N. Bennettas birželį premjero poste pakeitė Benjaminą Netanyahu, prie Izraelio vyriausybės vairo stovėjusį 12 metų ir palaikiusį glaudžius ryšius su V. Putinu.

Penktadienį prieš išvykdamas į Sočį N. Bennettas sakė, kad Izraelio ryšiai su Maskva yra „svarbus šalies užsienio politikos elementas“. Anot jo, taip yra iš dalies ir dėl to, kad „Izraelyje gyvena milijonai rusakalbių, jungiančių abi šalis“.

Izraelio premjero vizitas gali būti vienas paskutinių tiesioginių V. Putino susitikimų su užsienio valstybės lyderiu prieš kitą savaitę numatytą naujų COVID-19 apribojimų įsigaliojimą.

Kremlius pranešė, kad 69 metų prezidentas per spalio 30 dieną visoje šalyje prasidėsiančią mokamų atostogų savaitę, paskelbtą siekiant pažaboti spartų naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimą, nerengs tiesioginių susitikimų.

Praėjusią savaitę Izraelio premjero kanceliarija pranešė, kad šalių lyderiai per derybas Sočyje aptars Irano branduolinę programą.

Rusija yra viena iš šalių, 2015-aisiais pasirašiusių su Iranu susitarimą, pagal kurį Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Tačiau Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

N. Bennettas praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai sakė, kad Izraelis „neleis Iranui įgyti branduolinį ginklą“.

V. Putinas pasveikino N. Bennettą, kai šis buvo prisaikdintas premjeru. Tąsyk jis sakė, kad Rusijos ir Izraelio bendradarbiavimas padės stiprinti „taiką, saugumą ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)