Tai bus jau treti visuotiniai rinkimai Izraelyje per vienų metų laikotarpį.

Įstatymo projektą palaikė 50 įstatymų leidėjų, nė vienas parlamentaras nebalsavo „prieš“.

Balsavimas įvyko prieš galutinį terminą suformuoti naują koaliciją, kuris baigiasi vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau su sunkumais susiduriančio premjero Benjamino Netanyahu derybos su jo varžovu centristu nutrūko dar iki vidurnakčio.

Įstatymo projekte numatyta, kad rinkimai įvyks kitų metų kovo 2-ąją.

Šiam teisės aktui priimti bus reikalingi dar du balsavimai.

B. Netanyahu ir jo pagrindinis varžovas Benny Gantzas, nesugebėję suformuoti koalicinės vyriausybės po rugsėjį vykusių rinkimų, kaltino vienas kitą dėl žlugusių koalicijos formavimo derybų.

Nauji rinkimai bus dar vienas iššūkis B. Netanyahu – ilgiausiai poste išbuvusiam ir dabar laikinuoju vyriausybės vadovu dirbančiam Izraelio premjerui – tokiu metu, kai jis dar turi atlaikyti savosios partijos "Likud" balsavimą dėl pasitikėjimo vadovybe.

Tačiau nauji rinkimai taip pat gali būti laikomi B. Netanyahu pergale, nes praėjusį mėnesį, kai jam buvo pareikšti kaltinimai korupcija, iškilo grėsmė, jog daugelis bandys bėgti iš jo vadovaujamo dešiniųjų bloko.

B. Netanyahu ir buvęs ginkluotųjų pajėgų vadas B. Gantzas, dabar vadovaujantis centristinei partijai „Mėlyna ir balta“, aptarė galimybę formuoti vienybės vyriausybę, tačiau nesutarė, kas turėtų jai vadovauti.

Kai B. Netanyahu sulaukė kaltinimų korupcija, B. Gantzas paragino jį atsistatydinti, o jo sąjungininkams pasiūlė pereiti į kitą stovyklą, tačiau dauguma jų pasiliko su 70 metų premjeru.

B. Gantzas iškėlė vieną sąlygą tolesnėms deryboms – pareikalavo, kad B. Netanyahu viešai paskelbtų, jog nesieks parlamentaro neliečiamybės.

„Dabar atrodo, kad šiandien einame link trečio rinkimų rato dėl B. Netanayhu bandymo gauti neliečiamybę, – trečiadienį parlamentarams sakė B. Gantzas. – Turime tam pasipriešinti“.

Antradienį vakare B. Netanyahu paragino B. Gantzą liautis „išsisukinėti“.

„Po 80 dienų atėjo laikas [nors] vieną dieną mus susėsti ir rimtai pakalbėti apie plačios vienybės vyriausybės formavimą, Izraelio piliečių labui. Dar nevėlu“, – socialiniame tinkle parašė jis.

Jeigu rinkimams bus galutinai pritarta, tai bus pirmas kartas, kai išvarginti Izraelio rinkėjai turės eiti trečią kartą į rinkimus per 12 mėnesių.