Tai dar viena griežta priemonė, kurios ėmėsi naujoji šalies vyriausybė. Nuo to laiko, kai praėjusį mėnesį pradėjo darbą, ji ėmėsi visos virtinės žingsnių prieš palestiniečius.

„Šiandien nurodžiau Izraelio policijai įgyvendinti draudimą viešojoje erdvėje iškelti bet kokias Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) vėliavas, rodančias tapatinimąsi su teroristine organizacija, ir sustabdyti bet kokį kurstymą prieš Izraelio valstybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė I. Ben-Gviras.

Naujoji premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė greit ėmėsi veiksmų prieš palestiniečius, reaguodama į jų siekį, kad Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismas pateiktų savo nuomonę dėl Izraelio 55 metus vykdomos Vakarų Kranto karinės okupacijos.

Vyriausybė sulaikė kone 40 mln. dolerių (38 mln. eurų) surinktų palestiniečių mokesčių ir sakė, kad skirs šiuos pinigus palestiniečių kovotojų išpuolių aukoms. Be to, vyriausybė atėmė iš palestiniečių pareigūnų svarbių asmenų privilegijas ir net paleido palestiniečių tėvų susitikimą dėl vaikų švietimo, tvirtindama, kad Palestinos autonomija jį finansavo neteisėtai.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų I. Ben-Gviras, garsėjantis prieš arabus nukreipta retorika, sulaukė tarptautinio pasmerkimo, kai praėjusią savaitę apsilankė opiausioje šventoje vietoje Jeruzalėje.

Vyriausybės žingsniai gali padidinti įtampą po kruviniausių per beveik du dešimtmečius Izraelio ir palestiniečių konflikto metų.

Naujausias I. Ben-Gviro įsakymas yra ne pirmas mūšis dėl palestiniečių vėliavų iškėlimo.

Palestiniečių vėliava turi didelę simbolinę reikšmę Izraelio ir palestiniečių konfliktui. Praėjusią gegužę Izraelio riaušių policija sumušė per televizijos „al Jazeera“ nužudytos žurnalistės Shireen Abu Akleh laidotuves karstą nešusius žmones. Šie tuomet vos nepaleido iš rankų karsto. Policininkai plėšė palestiniečių vėliavas žmonėms iš rankų ir vaikė minią kurtinamosiomis granatomis.

Vienu metu Izraelis palestiniečių vėliavą laikė vienos kovotojų grupuotės, panašios į palestiniečių „Hamas“ ar Libano šiitų „Hizbollah“, vėliava. Tačiau Izraeliui ir palestiniečiams pasirašius laikinuosius taikos – Oslo – susitarimus, ši vėliava buvo pripažinta Palestinos autonomijos, įkurtos Gazos Ruožui ir okupuoto Vakarų Kranto dalims administruoti, vėliava.

Izraelis nepritaria jokiai oficialiai Palestinos autonomijos veiklai Rytų Jeruzalėje. Policija praeityje yra išvaikiusi renginių, susietų su Palestinos autonomija.

B. Netanyahu sekmadienį per vyriausybės posėdį sakė, kad prieš palestiniečius nukreiptomis priemonėmis siekiama atsakyti į „itin antiizraelietišką“ žingsnį Jungtinėse Tautose.

Palestiniečiai sudaro 20 proc. Izraelio piliečių, o jų santykiai su valstybe yra komplikuoti nuo pat jos įkūrimo 1948-aisiais, kai šimtai tūkstančių palestiniečių pabėgo ar buvo priversti bėgti.

Likusieji tapo Izraelio piliečiais, bet kai kurie izraeliečiai juos vertina įtariai dėl jų ryšių su palestiniečiais Vakarų Krante, Gazos Ruože ir Rytų Jeruzalėje – Izraelio per 1967 metų karą užimtose teritorijose.

Palestiniečiai siekia, kad visos trys šios teritorijos sudarytų jų būsimą nepriklausomą valstybę. B. Netanyahu naujojoje vyriausybėje dominuoja griežtosios linijos šalininkai, nepritariantys palestiniečių valstybingumui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją