Izraelio politinėje arenoje verda aistros prieš kovą vyksiantį balsavimą. Tai bus jau treti per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį rinkimai, nes po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Abi didieji politiniai blokai viešosios nuomonės apklausose žengia koja kojon, todėl mažesniosioms partijoms ir koalicijoms po visuotinių rinkimų gali tekti itin svarbus vaidmuo.

Dėl naujo kairiojo sparno bloko „Emet“ (hebrajiškai – „Tiesa“) sutarė Izraelio darbo partijos bei partijos „Gesher“ aljanso lyderis Amiras Peretzas ir „Meretz“ vadovas Nitzanas Horowitzas, siekiantys suvienyti jėgas prieš premjero partiją „Likd“.

„A. Peretzas ir N. Horowitzas pabrėžė vienybės ir politinių pokyčių vilties žinią. Šie dalykai bus naujos vyriausybės, kuri bus suformuota pasibaigus B. Netanyahu erai, socialinis pamatas ir politinė kryptis“, – rašoma bendrame partijų lyderių pareiškime.

Izraelio darbo partijos bei partijos „Gesher“ aljansas ir „Meretz“ pernai rugsėjį vykusiuose rinkimuose į 120 vietų Knesetą iškovojo atitinkamai šešias ir penkias vietas. Kovo 2 dieną vyksiančiuose rinkimuose blokui reikės surinkti mažiausiai 3,25 proc. balsų, kad prasimuštų į parlamentą.

B. Netanyahu yra ilgiausiai pareigas einantis Izraelio premjeras. Politikos veteranas žada toliau dirbti prie vyriausybės vairo, nors jam yra pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo trijose atskirose korupcijos bylose.

B. Netanyahu jau oficialiai paprašė parlamento suteikti jam neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo. Tačiau netgi tuo atveju, jei turės stoti prie teismą, B. Netanyahu galės toliau eiti savo pareigas, kol bus išnaudotos visos apeliacijos galimybės.