Pavydėtiną spartą garantavo specialus susitarimas su kompanija „Pfizer“, kuriuo remdamasis Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu vasario pradžioje užtikrintai pareiškė, kad iki 2021-ųjų kovo pabaigos visi vyresni nei 16 metų izraeliečiai turės galimybę pasiskiepyti „Pfizer/BioNTech“ vakcina, rašoma portale meduza.io.

Pasiektas susitarimas, anot ministro pirmininko, leido Izraeliui tapti spartaus visos šalies vakcinavimo pavyzdžiu tarptautinės bendruomenės kontekste. Pačiam ministrui pirmininkui vakcinavimo kampanija tapo dar viena sėkminga politine užduotimi, galinčia padidinti jo perrinkimo į šiuo metu užimamą postą tikimybę po kovo 23 d. įvyksiančių parlamento rinkimų, primena „The Guardian“.

Susirgimų tarp vyresnių nei 60 metų žmonių jau ėmė akivaizdžiai mažėti, o būtent juos Izraelyje buvo pradėta skiepyti pirmiausia ir abi būtinosios vakcinos dozės jau sušvirkštos 72–83 proc. šiai amžiaus grupei priklausančių asmenų.

Hospitalizuotųjų šios kategorijos piliečių skaičius, lyginant su sausio viduryje užfiksuotu lygiu, sumažėjo 34 proc. Turint omenyje, kad tarp jaunesnio šalies kontingento tų, kuriuos teko nugabenti į ligoninę, procentas išliko nepakitęs ar net šiek tiek pakilo, galima daryti išvadą, kad pagyvenusiųjų užsikrėtimų mažėjimo tendencija nėra susijusi su dar vienu karantinu, paskelbtu šalyje 2021-ųjų sausį.

„Tarp pagyvenusiųjų efektas ryškesnis nei tarp jaunesnių, kuriuos vakcinuoti buvo numatyta vėliau, bet per ankstesnius karantinus tokia tendencija nepasireiškė“, – dienraščiui „The Financial Times“ nurodė profesorius Eranas Segalas, biologas, vadovaujantis mokslininkų grupei, atsakingai už duomenų analizę ir pateikimą Izraelio sveikatos apsaugos ministerijai.

Kaip pranešė viena stambiausių šalies medicinos organizacijų, klinikų tinklas „Maccabi“, abiem vakcinos dozėmis jau aprūpinęs pusę milijono žmonių, tik 544 (t. y. 0,1 proc.) iš tų, kurie buvo paskiepyti, susirgo koronavirusine infekcija. Palyginę šį skaičių su analoginės kontrolinės nepaskiepytų žmonių grupės sergamumu, „Maccabi“ specialistai nustatė, kad vakcinos efektyvumas siekia net 93 proc.

Visgi užsikrėtimų tarp jaunesnio šalies kontingento augimas verčia sunerimti, pripažįsta Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

„Tarp šešiasdešimtmečių ir vyresnių sunkių koronavirusinės infekcijos atvejų sumažėjo, – konstatuojama vasario 14 d. paskelbtoje ir „The Jerusalem Post“ cituojamoje institucijos ataskaitoje, – bet jaunesnių piliečių grupėje sunkios būklės pacientų, deja, daugėja.“

Remiantis institucijos duomenimis, beveik 75 proc. žmonių, kuriems vasario 12 ir 13 d. buvo diagnozuota COVID-19, sudarė mažiau nei 40 metų turintys asmenys, ir tik 7 proc. – vyresni nei 60-mečiai. 60 metų neturintiems pacientams tenka priskirti 38 proc. sunkios ligos formos atvejų. Minėtina, kad tai net 53 proc. daugiau negu prieš mėnesį.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija taip pat nurodė, kad šalyje dominuoja vadinamoji britaniškoji koronaviruso atmaina, o ji, kaip rodo paskutiniai tyrimai, yra labiau užkrečiama ir lemianti sunkesnę ligos eigą.

Atsižvelgdama į šias aplinkybes, Izraelio valdžia su nerimu reagavo į vakcinavimo tempo sulėtėjimą. Sausį kasdien buvo paskiepijama po 150 tūkst. žmonių, o vasarį, nepaisant vakcinos prieinamumo visiems vyresniems nei 16-os metų asmenims, paskiepytųjų skaičius reguliariai krito, nesiekdamas nė 60 tūkst. per dieną.

Ryškėjanti tendencija privertė valdžią imtis atitinkamų veiksmų. Visų pirma, buvo suintensyvintas kovos su dezinformacija darbo grupės darbas. Ši grupė kiekvieną dieną tikrina įvairiomis kalbomis leidžiamus socialinius tinklus ir siekia, kad būtų užblokuoti prieš vakcinaciją nuteikiantys pranešimai.

Izraeliečiams pasiūlyta ir pozityvių stimulų: nuo vasario 21 d. tiems, kurie pasiskiepijo, bus suteikta galimybė lankytis sporto ir treniruoklių salėse, baseinuose, kultūriniuose renginiuose, apsistoti viešbučiuose.

Šiuo metu visa tai neprieinama dėl karantino. Visgi į parduotuves, prekybos centrus, muziejus ir bibliotekas bus leista eiti visiems.

„Įdomu, ar turėsite teisę eiti į treniruoklių salę arba kultūrinį renginį, ar liksite užribyje? Pasiskiepykite!“ – „Twitter“ paskyroje paragino Izraelio sveikatos apsaugos ministras Yuli Edelsteinas.

Pasiskiepijusiems ir persirgusiems bus išduoti specialūs dokumentai – vadinamieji žalieji pasai. Valdžia pasirūpino, kad šių pasų turėtojams prieinamos įstaigos galėtų naudotis specialia mobiliąja programėle.

Tie, kurie neturi išmaniųjų telefonų (dažniausiai tai – ultraortodoksinių bendruomenių atstovai), gaus spausdintą sertifikatą su brūkšniniu kodu, nuskaitomu prie įėjimo.

Negana to, „žaliasis pasas“ suteiks galimybę be prievolės užsidaryti karantinui nuvykti į Graikiją ir Kiprą (šios šalys jau pasirašė su Izraeliu atitinkamą sutartį), taip pat į kurortus prie Negyvosios jūros.

Valdžia įsitikino, kad įvestos priemonės jau duoda rezultatus – vakcinavimo tempas sparčiai išaugo – sugrįžo prie pirminių rodiklių.

„Vakar buvo paskiepyta 156 tūkst. žmonių“, – vasario 16 d. konstatavo Izraelio sveikatos apsaugos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)