Prezidentas Vladimiras Putinas siekia sustiprinti ryšius su Azija ir Afrika, vasarį pasiuntęs kariuomenę į provakarietišką Ukrainą, į tai Vakarams atsakius pražūtingomis ekonominėmis sankcijomis šaliai.

Kasmetinis Sankt Peterburgo tarptautinis ekonomikos forumas (SPIEF), dažnai vadinamas Rusijos Davosu, yra svarbiausia šalies vitrina investuotojams, tikintis pritraukti pasaulio lyderius ir verslo elitą. Šiais metais turėtų dalyvauti delegacijos iš daugiau nei 40 šalių, įskaitant delegacijas iš Kinijos, Turkijos, Egipto ir daugelio Azijos bei Afrikos šalių.

„Atstovai iš nedraugiškų šalių neatvyks“, – prieš forumą Rusijos prezidento gimtajame mieste sakė vyriausiasis V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas. Manoma, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, artimas Maskvos sąjungininkas, dalyvaus forume vaizdo ryšiu.

Kaip ir kasmet, V. Putinas penktadienį kalbės forumo plenarinėje sesijoje ir daugiausia dėmesio skirs „nesąžiningos“ konkurencijos, prekybos ir sankcijų temai, pranešė Kremlius. Plenarinėje sesijoje prie Rusijos vadovo prisijungs Egipto prezidentas Abdelis Fattah al Sisi, Kazachstano Kasimas Žomartas Tokajevas ir Bosnijos serbų lyderis Miloradas Dodikas.

V. Putinas taip pat turėtų susitikti su dviejų separatistinių Rytų Ukrainos regionų, kuriuos Maskva pripažino nepriklausomais prieš pasiųsdama karius į provakarietišką kaimynę, lyderiais.

Maisto saugumas turėtų būti pagrindinė darbotvarkės tema, Maskvos karinei kampanijai ir sankcijoms sutrikdžius kviečių ir kitų prekių tiekimą iš Rusijos ir Ukrainos. Trečiadienį į forumą atvyko Afganistano Talibano atstovai, jie su Rusija tarsis dėl kviečių tiekimo.

„Situacija nėra lengva, greičiau ją galima apibūdinti kaip sunkią, turint galvoje precedento neturintį ekonominį karą“, – antradienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.– Tačiau nėra blogio be gėrio. Tokia padėtis verčia mus ir draugiškas šalis ieškoti naujo bendradarbiavimo būdo“, – pridūrė jis.