Rusijos karas prieš Ukrainą jau tęsiasi beveik metus. BBC žurnalistai nutarė palyginti įvairių ekspertų pateiktas karo eigos versijas.

Didžiosios Britanijos strateginių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotojas Michaelas Clarke‘as įsitikinęs, kad 2023-iaisiais lemtingu veiksniu turėtų tapti pavasarinio Rusijos puolimo sėkmė. Ekspertas laikosi nuomonės, kad tol, kol nebus nugalėta šiuo metu šturmui rengiama iš mobilizuotųjų sutelkta Rusijos armija, apie kokius nors scenarijus, išskyrus karo tęstinumą, negali būti nė kalbos.

„V. Putinas davė suprasti, kad nesustos. Ukraina taip pat aiškiai davė suprasti, kad kovos už išlikimą“, – nurodė M. Clarke‘as.

Karo analitikas iš Vašingtono Andrejus Piontkovskis mano, kad 2023-iaisais Ukraina turi šansų susigrąžinti teritorinį vientisumą. Visgi kad taip nutiktų, turi būti išpildytos dvi sąlygos. Viena vertus, ukrainiečiai turi pademonstruoti ryžtą ir, kita vertus, Vakarai turi suteikti Ukrainai ginklų ir spausti Rusiją sankcijomis.

„Tikslią neabejotinos Ukrainos pergalės datą nulems tai, kaip sparčiai NATO pasiųs naują partiją atakų sėkmę užtikrinsiančių ir karo eigą pakeisiančių ginklų“, – pareiškė ekspertas.

Londono Karališkojo koledžo Karo tyrimų departamento analitikė Barbara Zanchetta mano, kad derybų perspektyva mažai tikėtina, kadangi taikos susitarimą pavyktų pasiekti tik tuo atveju, jei bent viena iš pusių pakeistų pagrindinius savo reikalavimus.

B. Zanchetta įsitikinusi, kad karo pabaigą lemiantis veiksnys gali glūdėti Rusijos viduje, nes būtent Rusijos elitui menamos pergalės kaina gali pasirodyti pernelyg aukšta.

„Deja, eilinį kartą laukia ilga politinė, ekonominė ir karinė kova dėl apsisprendimo. 2023-iesiems einant į pabaigą ji veikiausiai tęsis“, – mano analitikė.

Buvęs Jungtinių Valstijų pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas mano, kad iniciatyva šiuo metu Ukrainos pusėje ir kad jau 2023-iaisiais jai pavyks laimėti karą.

„Iki sausio Ukraina gali pradėti galutinę Krymo išlaisvinimo kampanijos fazę“, – pareiškė B. Hodgesas.

Jo manymu, Ukraina visiškai išvaduos Krymą.

Karo ekspertas iš Tel Avivo Davidas Gendelmanas dėmesį siūlo atkreipti į tai, ko siekia kariaujančios pusės. Rusija, anot jo, nori okupuoti visą Donecko sritį ir tai ruošiasi padaryti pasitelkusi mobilizuotuosius.

D. Gendelmanas mano, kad Ukraina bandys atsikovoti Melitopolį ir taip atkirsti Rusiją nuo sausumos koridoriaus į 2014-aisiais okupuotą Krymą.

„Kitas Ukrainos tikslas – Svatovė. Jei pasisektų jį pasiekti, grėsmė iškiltų visam šiauriniam Rusijos fronto linijos flangui“, – mano ekspertas.

Tuo metu aukšto rango britų generolas įsitikinęs, kad net Ukrainai laimėjus karą, režimas Rusijoje gali nepasikeisti. Štai kodėl Vakarams teks daryti viską, kad būtų išvengta dar vieno karo.

Britų generolas, buvęs generalinio štabo vadas Robertas Dannattas pareiškė, esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendė, kad Vakarai silpni, nes suteikė jam galimybę okupuoti Krymą ir pradėti karą Donbase.

Galutines išvadas, remiantis „The Telegraph“ publikacija, V. Putinas galėjo pasidaryti matydamas, kaip apgailėtinai Vakarų kariai išėjo iš Afganistano 2021-aisiais.

Anot R. Dannatto, Rusijos piliečiai buvo labai pažeminti, kai pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Be to, nekyla abejonių, kad kita Rusijos pajėgų ataka, nukreipta į Ukrainos miestus, bus nesėkminga.

Deja, net jeigu ukrainiečiams pavyktų išstumti iš savo šalies visas Rusijos pajėgas ir susigrąžinti 1991-ųjų sienas, V. Putino režimas gali išsilaikyti.

R. Dannattas užsiminė ir apie tai, kad ne vien V. Putinas mano, jog Ukraina turėtų tapti Rusijos dalimi.

„Vakarai turi išlaikyti vienybę ir ryžtingai pasipriešinti bet kokiems ekspansiniams Rusijos siekiams“, – pareiškė generolas.

Remiantis jo žodžiais, NATO neplanuoja atakuoti Rusijos, tačiau ją reikia sulaikyti ir priversti užimti sau skirtą vietą taisyklėmis pagrįstoje tarptautinėje erdvėje. Taigi, Europai teks susimokėti už savo saugumo garantiją didinant išlaidas gynybai.

„Vakarai dabar neturi kitos išeities, kaip tik užsitikrinti savo saugumą didindami išlaidas gynybai ir išplėtodami atgrasymo priemones pasienyje su Rusija“, – įsitikinęs R. Dannattas.

Priešingu atveju, anot generolo, gali būti pradėtas dar vienas karas, privesiantis prie pasaulinės katastrofos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)