Jo teigimu, dėl visa kita V. Putinas praktiškai gavo viską, ko norėjo. Beje, neprisiėmė sau jokių įsipareigojimų. Visus įsipareigojimus prisiėmė Ukraina. Maža to, šie Ukrainos įsipareigojimai yra sutvirtinti Vokietijos ir Prancūzijos įsipareigojimų.

Vienintelis reikšmingas teigiamas priimtų dokumentų rezultatas yra susitarimas dėl ugnies nutraukimo ir kovojančių pusių atribojimo. Tai suteikia šansą nutraukti kraujo praliejimą, rusų, ukrainiečių, taikių gyventojų, savanorių ir kariškių žūtis. Tačiau nerimą kelia paliaubų pradžios data – vasario 15-oji. Neatmetame, kad Vladimirui Putinui priklausančios trys dienos gali būti išnaudotos provokacijoms, įskaitant Debalcevės rajoną. Pavyzdžiui, pagal „išėjimo koridoriaus“, kuris rugpjūčio mėnesį buvo pasiūlytas ukrainiečių kariams, paliekant apsuptį prie Ilovaisko, variantą.

Pagrindinis priimtų dokumentų turinys 

- Nuo Didžiojo dvidešimtuko suvažiavimo Brisbane stiprėjusi Kremliaus režimo izoliacija buvo pertraukta.   

Andrejus Illarionovas
- V. Putinas vėl tapo tarptautinio susitikimo dalyviu, kuriam buvo spaudžiama ranka, ir dabar kartu su demokratiškų valstybių lyderiais gali pasirašinėti bendrus dokumentus. 

- Rusija nebuvo pripažinta konflikto šalimi. 

- Rusijos agresija prieš Ukrainą liko nepripažinta. 

- Rusijos pajėgų buvimas Ukrainos teritorijoje nebuvo pasmerktas. 

- Nebuvo pareikalauta išvesti Rusijos pajėgas iš Ukrainos teritorijos. 

- Galimas gynybinių ginklų tiekimas Ukrainai nutrauktas.   

- Okupuotas Krymas priimtuose dokumentuose apskritai neminimas. 

- Atšaukta galimybė skelbti naujas sankcijas agresoriui. 

- Nėra reikalavimo ištirti teroristinius aktus (Malaizijos lainerio numušimas, Volnovacha, Mariupolis ir kt.) ir nubausti teroristus. 

- Teroristams ir banditams garantuota malonė ir amnestija. 

- Nėra jokių garantijų, kad okupuotose teritorijose bus surengti laisvi rinkimai, atitinkantys Ukrainos įstatymus.   

- Ukraina įsipareigojo iki 2015 metų pabaigos įgyvendinti Konstitucijos reformą su faktinėmis garantijomis išsaugoti teroristinį Donecko ir Luhansko sričių režimą. 

- Ukraina įsipareigojo įgyvendinti Konstitucijos reformą ir aptarti vietos rinkimų klausimus su dabartiniais Donecko ir Luhansko teroristinio režimo lyderiais. 

- Ukraina įsipareigojo garantuoti įgaliojimus „vietos tarybų deputatams ir atsakingiems asmenims, išrinktiems per pirmalaikius rinkimus“. Šie įgaliojimai negalės būti pirma laiko atšaukti. 

- Ukraina įsipareigoja pripažinti Luhandonijos jėgos vertikalę – „prokuratūros ir teismų organus“, „liaudies milicijos būrius“, kuriuos įsteigė ir steigia Luhandonijos teroristinis režimas. 

- Tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos ir Rusijos sienos kontrolė šiuo metu Ukrainai neperleista. Jos perdavimas numatytas „iki 2015 metų pabaigos su sąlyga, kad bus įgyvendintas 11 punktas – konsultuojantis ir pritariant tam tikrų Donecko ir Luhansko sričių rajonų atstovams Trišalės kontaktinės grupės ribose“. Tai reiškia, arba niekada, arba pripažinus politinį Luhandonijos režimą ir pakeitus konstitucinę Ukrainos santvarką.   

- N. Savčenko ir kitų belaisvių / įkaitų, esančių Rusijos teritorijoje, paleidimas nenumatytas. 

- Garantuojama, kad į Ukrainos teritoriją toliau galės patekti Rusijos „humanitarinės pagalbos kolonos“. 

- Įsipareigojimai finansuoti pensijas ir kitas išmokas Luhandonijoje gula ant Ukrainos ir dalinai Vakarų valstybių pečių.   

- Atgaivintas antiukrainietiškas įstatymas „Dėl laikinos vietos savivaldos tvarkos konkrečiuose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose“. 

- Numatyta būtinybė Ukrainos Aukščiausiajai Radai apibrėžti „teritorijas, kuriose galioja ypatingas režimas“ (t.y. Luhandonijos teritoriją).   

- Ukraina garantuoja, kad Luhandonija nebus įtraukta į bendranacionalinį išorinių ekonominių ryšių režimą.   

- Ukraina ir Vakarai garantuoja, kad bus surengtos Europos Sąjungos (ES), Ukrainos ir Rusijos derybos dėl praktinių klausimų, susijusių su Ukrainos pasirašytu susitarimu dėl Laisvosios prekybos zonos su Europos Sąjunga (t.y., V. Putinui faktiškai perduodamas raktas nuo Ukrainos integracijos į ES proceso).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1066)