Strategiškai svarbią geografinę padėtį užimanti 46 mln. gyventojų turinti šalis, esanti tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių ir Rusijos, sekmadienį pirmąkart rengs rinkimus po to, kai J.Tymošenko pralaimėjo Viktorui Janukovyčiui per itin įtemptus prezidento rinkimus 2010 metais.

Nepraėjus nė dvejiems metams, karingo būdo 2004 metų Oranžinės revoliucijos lyderė buvo nuteista kalėti dėl įgaliojimų viršijimo V.Janukovyčiaus valdančiosios Regionų partijos inicijuotoje byloje, kurią J.Tymošenko ir Vakarų šalys laiko prezidento kerštu politinei varžovei.

Sekmadienį vyksiantys rinkimai į 450 vietų Aukščiausiąją Radą dabar laikomi apšilimu prieš 2015 metų prezidento rinkimus ir galimybe rinkėjams pareikšti savo nuomonę dėl J.Tymošenko įkalinimo, užrūstinusio ES šalis.

Apklausos rodo, kad Regionų partijos aljansas su Komunistų partija ir vienu įtakingu centristinių pažiūrų politiku padės jai išlaikyti nedidelę persvarą, tuo tarpu J.Tymošenkos opozicijos blokas gali tikėtis antrosios vietos.

Tačiau jam ant kulnų mina trečioje vietoje galinti likti V.Klyčko partija UDAR ("Smūgis"); šis sunkiasvoris bokso čempionas, simpatizuojantis opozicijai, anksčiau dirbęs Kijevo miesto taryboje, dabar turi galimybę iškilti į nacionalinės politikos lygą.

"Galiu daug ką prarasti, - įspūdingo stoto boksininkas, turintis sporto daktaro laipsnį, nurodė šią savaitę savo tinklalapyje paskelbtuose komentaruose. - Didžiausias ir vertingiausias mano turimas dalykas yra mano reputacija - ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje. Per šiuos rinkimus pastačiau ant kortos vertingiausią savo turimą dalyką."

Seniai svarstoma UDAR ir J.Tymošenko bloko sąjunga galėtų suteikti opozicijai daugumą parlamente ir dar labiau apriboti politines galimybes V.Janukovyčiui, kuris jau anksčiau buvo smarkiai spaudžiamas Vakarų šalių.

Apklausos rodo, kad opozicija gali tikėtis surinkti kiek daugiau nei 40 proc. balsų, o Regionų partija kartu su savo sąjungininkais gali užsitikrinti apie 38 proc. rinkėjų palaikymą.

Pusė iš 450 vietų parlamente bus paskirstytos pagal proporcinę sistemą, rinkėjams balsuojant pagal partijų sąrašus. Į Aukščiausiąją Rada pateks tik 5 proc. balsų slenkstį perkopusios partijos.

Kita pusė vietų atiteks vienmandatėse apygardose išrinktiems kandidatams.

Valdančioji partija ir jos sąjungininkai šiuo metu kontroliuoja daugiau nei 240 vietų, o J.Tymošenko šalininkams priklauso apie 150 mandatų.

Artėjant rinkimams Ukrainoje, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir ES diplomatijos vadovė Catherine Ashton paskelbė nepaprastai retą bendrą pareiškimą, ragindamos V.Janukovyčių įrodyti pasauliui, kad jis yra ištikimas demokratijai.

"Ukrainos vyriausybė turi imtis svarbių veiksmų, kad išnaudotų visą savo potencialą", - sakoma šiame atvirame laiške.

62 metų Ukrainos vadovas, iškilęs į valdžią su Rusijos palaikymu, tačiau vėliau pasisakęs už glaudesnį suartėjimą su ES, beveik nedelsdamas reagavo, paskelbdamas griežtas instrukcijas rinkimų organizatoriams.

"Turi būti suskaičiuotas kiekvieno žmogaus balsas", - pažymėjo V.Janukovyčius savo paskutiniame kreipimesi į tautą prieš balsavimą.

Klausimas, ar V.Janukovyčiaus partija praras daugumą, labiausiai priklauso nuo to, ar V.Klyčko, kuris veikiausiai taps pagrindiniu derybų dėl koalicijos taikiniu, tesės savo pažadą bendradarbiauti su J.Tymošenko stovykla.

Šis ambicingas politikos naujokas iki šiol atsisakinėjo atskleisti, ar kels savo kandidatūrą per prezidento rinkimus. Jis taip pat nelinkęs daug kalbėti apie savo planus sudaryti aljansą su J.Tymošenko bloku.

"Kol kas dar per anksti pasirašyti susitarimus (dėl bendradarbiavimo), kol dar nepatekome į parlamentą", - jis sakė nacionalinei televizijai penktadienį.

Pasak analitikų, šių rinkimų baigtį labiausiai lems asmenybės, o ne pagrindiniai politikos klausimai - pavyzdžiui, dėl suartėjimo su Rusija arba ES šalimis, kurie buvo pagrindinė tema per istorinius rinkimus po 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos.

"Šie klausimai dabar nėra taip svarbūs, - sakė politinių studijų centro PENTA ekspertas Volodymyras Fesenko. - Iš tikrųjų tai tik repeticija prieš prezidento rinkimus."

Pati J.Tymošenko buvo pasiųsta už grotų iki 2018 metų, be to dabar jai iškelti nauji kaltinimai dėl sukčiavimo ir mokesčių vengimo. Ji taip pat yra liudininkė atskirame tyrime dėl žmogžudystės.