Vėliau susitikime bus kalbama ginčytinomis klimato apsaugos ir pasaulio prekybos temomis, kuriomis priešingą nuomonę pirmiausiai turi JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Vakare viršūnių susitikimo dalyviai su savo antrosiomis pusėmis pakviesti į koncertą filharmonijoje.

Susitikimas baigsis šeštadienį, jo pabaigoje turėtų būti paskelbtas bendras pareiškimas. Kas jame konkrečiai bus sakoma apie klimato apsaugą ir pasaulio prekybą, kol kas neaišku.

Paspaudė vienas kitam ranką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas penktadienį pirmąkart paspaudė vienas kitam ranką, atvykę į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, nurodė Kremlius.

„Jiedu paspaudė rankas ir sakė greitai susitiksiantys atskirai“, – nurodė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vėliau penktadienį Hamburgo uostamiestyje įvyksiantis milijardieriaus verslo magnato ir buvusio KGB agento susitikimas veikiausiai taps viena iš didžiausio dėmesio sulaukusių politinių akistatų šiais metais.

Prieš susitikimą abu lyderiai sakė nekantraujantys pagaliau susėsti prie bendro derybų stalo.

„Nekantriai laukiu visų šiandien numatytų susitikimų su pasaulio lyderiais, įskaitant mano susitikimą su Vladimiru Putinu. Turime daug ką aptarti“, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.


Paklaustas, ar V. Putinas taip pat laukia šio susitikimo, Kremliaus atstovas spaudai D. Peskovas sakė: „Atsakymas teigiamas.“

Įtemptas susitikimas

Susitikimo dienomis numatyta ir daugybė dvišalių pokalbių. Ypač didelio dėmesio jau sulaukė pirmasis tiesioginis JAV ir Rusijos prezidentų D. Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas penktadienio popietę. Abu jie išsakė pageidavimą gerinti ryšius tarp dviejų valstybių, kuriems itin pakenkė krizės Sirijoje bei Ukrainoje ir metami kaltinimai dėl kišimosi į JAV rinkimus.

Per susidūrimus su į G20 atvykusiais protestuotojais sužeisti 76 policijos pareigūnai. Ruošiamasi masiniams mitingams, kurie turėtų vykti šiandieną, liepos 7 d.

Lyg to dar būtų maža, pasaulio šalių lyderiams tenka susidurti su juos tarpusavyje skiriančiais nesutarimais dėl klimato kaitos ir prekybos, rašo CNN.

D. Trumpo ir V. Putino pasimatyme – esminiai klausimai

JAV ir Rusijos lyderiai D. Trumpas ir V. Putinas turėtų valandai susitikti po pietų liepos 7 d. – bent tokia informacija pateikiama Rusijos žiniasklaidos skelbiamuose pranešimuose. Kiti savo ruožtu skelbia, kad susitikimas turėtų trukti tik pusvalandį.

Liepos 6 d. D. Trumpas sakydamas kalbą Lenkijos sostinėje Varšuvoje paragino Rusiją nustoti destabilizavus situaciją Ukrainoje ir kitose šalyse. Jo teigimu, Maskva taip pat turėtų neberemti priešiškų režimų, pavyzdžiui, Sirijos bei Irano ir prisidėti prie atsakingų šalių bendruomenės.

Dar D. Trumpas skyrė Rusijai raginimą prisidėti prie kovos, nutaikytos į bendrus priešus ir visos civilizacijos gynimą.

Kremlius kol kas nekomentuoja šių D. Trumpo pasisakymų. Rusija Ukrainai priklausiusį Krymo pusiasalį aneksavo 2014 m. ir yra kaltinama siuntusi karių ir ginklų Rytų Ukrainos separatistams.

Maskva savo ruožtu kaltinimus neigia, tačiau pripažįsta, kad kartu su sukilėliais kovoja savanoriai iš Rusijos.

Vašingtonas remia kai kurias Sirijos opozicines grupes, o Maskva lieka pagrindine Sirijos prezidento Basharo al Assado palaikytoja.

Kremlius akcentuoja egzistuojantį potencialą ieškant sąlyčio taškų, tačiau D. Trumpo pasirinkti žodžiai, kuriuos jis Varšuvoje sakytoje kalboje panaudojo kalbėdamas apie Rusiją, liudija suvokimą apie politinį pavojų, kylantį pernelyg priartėjant prie V. Putino, ir būtinybę imtis atitinkamų priemonių.

Kol kas tenka spėlioti, ar Rusijos galimai vykdyto kišimosi į JAV prezidento rinkimus 2016 m. klausimas bus keliamas per D. Trumpo ir V. Putino susitikimą.

G20 – itin įtemptas viršūnių susitikimas

Pasaulio didžiųjų ekonomikų lyderiai dvišaliuose Hamburge vykstančiuose planuotuose susitikimuose susiduria su tarpusavio nesutarimais.

Praėjusią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad G20 viršūnių susitikimas bus sutelktas į Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos – tarptautinę sutartį, skirtą spręsti su klimato pokyčiais susijusias problemas. Tiesa, iš šios sutarties JAV yra pasitraukusios.

Vis tik anksčiau A. Merkel yra sakiusi, kad ji, būdama G20 priimančiąja puse, dės pastangas tam, kad būtų rasti kompromisai.

Jungtinės Karalystės (JK) ministrės pirmininkės Theresos May tikimasi metamo iššūkio D. Trumpui dėl klimato kaitos ir pareiškimo, kad Paryžiaus susitarimas šiuo klausimu neturėtų būti peržiūrimas.

Kitas potencialiai pavojingas klausimas G20 viršūnių susitikime – prekyba. Kaip ir kiti Europos Sąjungos (ES) lyderiai, A. Merkel demonstruoja ištikimybę atvirai tarptautinei prekybos sistemai, o D. Trumpo administracija savo ruožtu palaiko protekcionizmą remdamasi garsiuoju šūkiu „Amerika – visų pirma“.

Protestuotojų aktyvumas

Liepos 6 d. įvykę susidūrimai, kurie tęsėsi ir naktį, prasidėjo policijos pareigūnams atakavus kaukėmis veidą dengiančius protestuotojus, susirinkusius į „Sveiki atvykę į pragarą“ (angl. Welcome to hell) pavadintą demonstraciją, kurioje dalyvavo net 12 tūkst. asmenų.

Policijos pajėgos protestuotojus tramdė vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis, o šie savo ruožtu mėtė butelius, akmenis ir signalines raketas. Keliems asmenims prireikė medikų pagalbos. Mažiausiai vienas žmogus buvo rimtai sužeistas ir iš įvykio vietos išgabentas į ligoninę suvyniotas į terminę antklodę.

Liepos 7 d. tikimasi daugiau masinių demonstracijų.

Manoma, kad bendras dvi dienas trunkančiame reginyje pasirodysiančių protestuotojų skaičius gali siekti iki 100 tūkst. G20 nepalaikančių aktyvistų esminis planas – blokuoti Hamburgo uostą ir viršūnių susitikimo renginių vietas – Hamburg Messe ir Congress Centre objektus.

Liepos 7 d. rytą planuojama surengti vaikų ir jaunimo eiseną, po to turėtų sekti kiti susibūrimai, tarp kurių ir „Sink Capitalism“ mitingas.

Didžiajam dvidešimtukui priklauso šios šalys: Argentina, Australija, Brazilija, Indija, Indonezija, Italija, Japonija, JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Kinija, Meksika, Pietų Afrikos Respublika, Pietų Korėja, Prancūzija, Rusija, Saudo Arabija, Turkija, Vokietija.