25 metų indonezietė Siti Aisyah ir 28 metų vietnamietė Doan Thi Huong su neperšaunamomis liemenėmis buvo atvestos į stipriai saugomą magistrato teismą netoli oro uosto, kur prieš du mėnesius buvo nunuodytas Kim Jong Namas.

Policija kaltina abi moteris Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste vasario 13 dieną įtrynus uždraustos nervus paralyžiuojančios medžiagos VX Kim Jong Namui į veidą. Tądien jis turėjo įsėsti į lėktuvą ir išskristi į Makao, kur gyveno.

Pietų Korėja kaltina Šiaurės Korėją suorganizavus Kim Jong Namo – užsienyje gyvenusio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio – nužudymą. Pchenjanas šį kaltinimą neigia ir tvirtina, kad jis mirė nuo širdies smūgio.

Per trumpą teismo posėdį įtariamosioms buvo nurodyta atvykti į teismą gegužės 30 dieną, nes prokurorai paprašė daugiau laiko pasirengti bylai. Kaltinamųjų pareiškimų įtariamosios nepadarė.

Doan Thi Huong advokatas prašė teismo pakeisti kaltinimą žmogžudyste, nes prokurorai neidentifikavo keturių žmonių, kaltinimo dokumentuose vadinamų šių moterų bendrininkais, bet teisėjas į prašymą neatsižvelgė.

Teismo kompleksą saugojo maždaug 100 policijos pareigūnų, tarp jų kaukėti komandosai, ginkluoti automatais.

Siti Aisyah, kuri vilkėjo raudoną palaidinę ir mėlynus džinsus, viso posėdžio metu buvo nuleidusi galvą. Doan Thi Huong, kuri taip pat vilkėjo kasdieniškus drabužius, tylomis stebėjo posėdžio eigą.

„Ji buvo apgauta“

Byla turi būti perduota aukštesnės instancijos teismui, kur moterys bus teisiamos už žmogžudystę. Jeigu jų kaltė bus pripažinta, joms grės mirties bausmė, Malaizijoje įvykdoma pakariant.

Kim Jong Namo nužudymas išprovokavo diplomatinę krizę tarp Malaizijos ir Šiaurės Korėjos; abi šalys uždraudė išvykti viena kitos piliečiams ir atšaukė viena kitos ambasadorius.

Kelionių draudimas buvo panaikintas kovo pabaigoje, sudarius susitarimą, pagal kurį Kim Jong Namo palaikai buvo grąžinti Šiaurės Korėjai.

Policija vis dar ieško keturių vyrų iš Šiaurės Korėjos, kurie įtariami dalyvavimu šiame nužudymo sąmoksle, bet manoma, kad jie grįžo į Pchenjaną.

Dar trims Šiaurės Korėjos piliečiams, kurie anksčiau buvo vadinami „dominančiais asmenimis“ ir tarp kurių yra Malaizijoje dirbęs diplomatas, pagal minėtą susitarimą buvo leista grįžti namo.

Indonezijos pareigūnai tvirtino, jog Siti Aisyah manė, kad dalyvauja krečiant pokštus televizijos laidai, o Doan Thi Huong šeima sakė, kad ji buvo pakviesta į Malaiziją dirbti aktore.

Teismo posėdyje dalyvavęs jaunas vietnamietis Tran Huy Hoangas, kuris teigė esąs Doan Thi Huong pusbrolis, sakė AFP: „Jai labai patinka keliauti ir linksmintis, bet ji niekada nedaro nieko bloga. Visi mes manome, kad ji buvo apgauta.“