Luhanske užimti pastatai

Ukrainos rytuose antradienį daugiau kaip trys tūkstančiai prorusiškų protestuotojų puolė administracijos pastatą Luhanske, pranešė įvykio vietoje esantis naujienų agentūros AFP reporteris.

Minios priekyje apie 20 jaunuolių, apsiginklavusių geležiniais strypais, daužė langus, kad patektų į pastatą, kurio nesaugo milicija. Tuo tarpu minia laukė, kada galės veržtis į vidų.

Netrukus nuo pastato buvo nuimta Ukrainos vėliava, atvertos pastato durys laukiančiai miniai.

Tiesa, kieme stovi apie 100 riaušių milicininkų, atsitvėrusi skydais nuo protestuotojų, kurie kol kas jų nepuola.

Neramumai persikelia ir į Kijevą

Neramumai drebina ne tik Ukrainos rytus. Antradienio vakarą pranešta, kad Kijeve, Maidano aikštėje, kilo masinės muštynės. Skelbiama, jog šalia centrinio pašto susirėmė Ukrainos nacionalistų aktyvistai ir ginkluoti savigynos būrių atstovai. Ukrainos žiniasklaidos teigimu, yra sužeistųjų.

Aidi šūviai

Ukrainos rytuose prorusiški separatistai antradienį iš automatinių ginklų Luhanske apšaudė vietinės milicijos būstinę, mėtė į vidų kurtinamąsias granatas, pranešė naujienų agentūros „Reuters“ fotografas.

Pasak jo, į milicijos pastatą šaudė apie 20 vyrų, kurie mėgino priversti milicininkus sudėti ginklus. Anksčiau antradienį separatistai užėmė srities administracijos pastatą, prokuratūrą ir televizijos centrą.

Užimtas prokuratūros pastatas, apsupta VRM valdyba, kyla barikados

Ukrainos rytuose prorusiški separatistai užėmė Luhansko srities prokuratūrą ir televizijos centrą, pranešė naujienų agentūros „Reuters“ fotografas.

Jis sakė prokuratūros pastate matęs separatistus, o prie televizijos centro - ginkluotą sargybą.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, Luhansko srities prokuratūrą užėmė maždaug 700 prorusiškai nusiteikusių asmenų. Prieš tai jie akmeninis išdaužė pastato langus, išlaužė duris ir po dešimties minučių pateko į prokuratūrą.

Vėliau įsilaužėliai nuo pastato nuėmė Ukrainos vėliavą ir demonstratyviai ją sudegino.

Pasipriešinimo jie nesulaukė, nes teisėsaugos pareigūnų įvykio vietoje nebuvo, o keli prokuratūros darbuotojai iš pastato išėjo pačioje šturmo pradžioje.

Dalis įsilaužėlių liko nusiaubtame pastate, o kiti nuėjo prie Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Luhansko srities valdybos pastato. Minioje buvo girdėti raginimai šturmuoti ir šį pastatą.

Tuo tarpu prie anksčiau užimto srities administracijos pastato pradėtos statyti barikados. Sunkvežimiu atvežta smėlio, atvažiavo automobiliai su spygliuota viela, mediniais padėklais.

Luhansko srities VRM valdyba apsupta, separatistai reikalauja, kad milicininkai pasiduotų

Ukrainos rytuose antradienį popiet prasidėjęs Vidaus reikalų ministerijos Luhansko srities valdybos šturmas greitai liovėsi, pradėtos derybos su teisėsaugos pareigūnais.

Prie pastato susirinko apie tūkstantis prorusiškai nusiteikusių žmonių. Laukiama, kad nusiginklavę milicininkai išeis iš pastato sės į autobusus ir išvažiuos namo. Minioje sudarytas laisvas koridorius, bet kol kas niekas iš pastato neišeina.

Žmonės laikas nuo laiko skanduoja „Rossija“, dainuoja rusiškas dainas.

Anksčiau vadinamasis Luhansko „liaudies gubernatorius“ Valerijus Bolotovas paskyrė Anatolijų Naumenką „liaudies milicijos viršininku“.

O. Turčynovas pareikalavo skubiai atnaujinti jėgos žinybas Ukrainos rytuose

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas antradienį pareiškė, kad įvykiai šalies rytuose parodė Donecko ir Luhansko teisėsaugos struktūrų darbuotojų neveiklumą, bejėgiškumą, o kartais ir „nusikalstamą išdavystę“.

Oleksandras Turčynovas
„Tokia yra viena pagrindinių Ukrainos jėgos struktūrų žemo veiksmų efektyvumo ir mažo rezultatyvumo kovoje su terorizmu priežasčių. Tai sunku pripažinti, bet tai tikrai taip. Didžioji dauguma pareigūnų rytuose nesugeba vykdyti savo pareigos – ginti mūsų piliečius“, – sakoma O. Turčynovo kreipimesi į tautą, nurodoma antradienį Aukščiausiosios Rados tinklalapyje.

O. Turčynovas pažymėjo, kad Donecke ir Luhanske jau paskirti nauji Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovai. Visiškai pakeista specialiojo dalinio „Alfa“ vadovybė.

„Aš taip pat reikalauju, kad vidaus reikalų ministras atleistų Luhansko ir Donecko sričių vidaus reikalų valdybų vadovus. Vietose bus atleisti visi jėgos struktūrų atstovai, kurie nesugeba vykdyti savo profesinių pareigų“, – sakė O. Turčynovas ir pagrasino, kad pradėjusieji bendradarbiauti su Donbaso laisvaisiais žmonėmis, „turės atsakyti prieš įstatymą“.

Jis pažymėjo, kad šalies valdžiai „reikia Ukrainos patriotų pagalbos, ypač tų, kurie gyvena Ukrainos rytuose; pirmiausia Donecko ir Luhansko srityse“.

Iš Luhansko srities administracijos išėjo riaušių milicijos būrys, kurį prorusiški protestuotojai siekė nuginkluoti

Ukrainos rytuose Luhansko mieste srities administracijos pastatą užėmę protestuotojai derėjosi su ten vidaus kieme tebebuvusiais ginkluotais milicininkais ir reikalavo, kad jie sudėtų ginklus.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, protestuotojų minia, pasirengusi išleisti milicininkus, jeigu jie nusiims šalmus ir atiduos ginklus.

Kaip pranešama tinklalapyje unian.com, milicijos būrio vadas pareiškė, kad milicininkai ginklų neatiduos.

Galiausiai sutarta, jog milicininkai ginklus atiduos kariniam Ukrainos daliniui.

Išsirikiavę vorele milicininkai minioje padarytu koridoriumi, aidint protestuotojų šūkiams „šaunuoliai“, išėjo iš pastato. Juos iki Ukrainos dalinio lydi prorusiški protestuotojai.

Skelbiama, jog milicijos pareigūnai iš pastato buvo išvesti pro užpakalines duris. Teisėsaugos pareigūnai, kaip pranešama, perėjo į prorusiškai nusiteikusių protestuotojų pusę. Žmonės iš vidaus uždaro pastato duris, ketina užsibarikaduoti viduje.

Anksčiau, apie 12 valandą vietos laiku, visų vietos valdžios administracijos darbuotojų buvo paprašyta palikti pastatą.

Balandžio 29 dienos 14 val. vietos laiku baigėsi ultimatumas, kurį valdžiai buvo iškėlę Ukrainos saugumo tarnybos pastatą užgrobę separatistai. Tarp jų keltų reikalavimų minima amnestija visiems protestų dalyviams Rytų Ukrainoje, referendumas dėl regiono savivaldos, padidintų kainų ir mokesčių sumažinimas bei valstybinės kalbos statuso suteikimas rusų kalbai.

Apie 465 tūkst. gyventojų turinčiame Luhanske netoli Rusijos sienos prieš tris savaites buvo užgrobtas Ukrainos saugumo tarnybos vietinio skyriaus pastatas.