Turkijos teisingumo ministras Bekiras Bozdagas ketino kreiptis į Vokietijos miestelyje gyvenančius emigrantus ir kalbėti apie prieštaringai vertinamas Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano reformas.

Ministras turėjo paskatinti Vokietijoje gyvenančią Turkijos bendruomenę palaikyti reformas, suteiksiančias prezidentui platesnius įgaliojimus.

Užsienyje gyvenantys turkai taip pat turės teisę pareikšti savo valią balandį vyksiančiame referendume dėl prezidento įgaliojimų išplėtimo.

Tačiau Vokietijos vietos institucijos panaikino sambūriui išduotą leidimą, teigdamos, kad sueigai paskirta vieta nėra pakankamai didelė ir erdvi.

B. Bozdagas jau atšaukė planuotą vizitą į Vokietiją, kurio metu taip pat turėjo susitikti su Vokietijos teisingumo ministru.

Anot naujienų agentūros „Reuters“, sprendimą iškviesti Vokietijos ambasadorių Ankaroje priėmė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Nepriimtina, kad Vokietijos institucijos, nuolatos mokančios mus apie žmogaus teises, demokratiją, teisinės valstybės principus, žodžio laisvę... nerodo tolerancijos Turkijos bendruomenės suorganizuotam sambūriui“, – teigė Turkijos ministras.

Vokietijos institucijos teigia, kad sambūris atšauktas tik kilus susirūpinimui dėl vietos.

„Renginys nėra žinomas regione, todėl tikimasi sulaukti daug dalyvių“, – skelbiama Vokietijos institucijų pranešime.

Santykiai taip pat tapo labiau įtempti, praėjusią savaitę Turkijai sulaikius Vokietijos reporterį.

Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ dirbantis reporteris Denizas Yucelis kaltinamas teroristinės propagandos skleidimu ir kenkiant Turkijos vyriausybei.