Ukrainos užsienio reikalų ministerija pozicijos nekeičia: Krymas buvo, yra ir bus Ukrainos dalimi.

Šeštadienį Simferopolyje susibūrė keli prorusiški būriai, kurie save vadina "autonominės Krymo respublikos karinėmis pajėgomis". Nedideli vyrų būriai kovo 8 d. Simferopolyje prisiekė prie amžinosios ugnies, kuri skirta atminti žuvusiems per Antrąjį pasaulinį karą. Nepaisant to, į Simferopolį atvyko daugiau ginkluotų Rusijos kariškių: pastebėtas beveik 50-ties sunkvežimių konvojus.

Dėl neramumų Kryme Ukrainos kariuomenė stiprino savo pajėgas ir ruošė šarvuočius bei kitą karinę techniką.

Nepaisant augančios įtampos Kryme, šeštadienį Simferopolyje buvo paminėta Tarptautinė moters diena.

Donecke tūkstančiai reiškia paramą Maskvai, Kryme į gatves išėjo moterys

Šeštadienį rytų Ukrainos mieste Donecke prasidėjo prorusiškas mitingas. Mitingo dalyviai reiškė paramą Maskvai ir piktinosi Kijevo politika.

Kaip pranešama iš vietos, į palaikymo akciją susirinko tūkstančiai žmonių.

Kaip praneša AFP, didžiausią nerimą protestuotojams sukėlė žinia, kad Rusija gali nutraukti ar sumažinti dujų tiekimą į Ukrainą.

Doneckas yra pramoninis miestas, tad dujų tiekimas jam – gyvybiškai svarbus.

Kaip skaičiuoja „Unian” korespondentas, prie Lenino paminklo susirinko apie 3,5 tūkst. žmonių ir jų vis daugėja. Mitinguotojai laiko Sovietų Sąjungos, Rusijos, Ukrainos, taip pat kelių organizacijų vėliavas.

Ant plakatų puikuojasi tokie užrašai kaip „Fašizmas nepraeis”, „Už referendumą ir rusų kalbą”, „Būti broliškų valstybių sąjungai”, „NATO ne”, „Maidanai, jūs paspartinote skilimą”, „Ukraina-Rusija – broliškos valstybės”. Žmonės skanduoja „Rusija”, „referendumas” ir „Charkovas”.

Mitingo dalyviai reikalauja referendumo, kad būtų išsiaiškinta tautos nuomonė dviem klausimais: dėl federacijos sudarymo ir rusų kalbos pripažinimo valstybine.

Tūkstančiai Krymo moterų surengė taikos demonstraciją

Kryme keli tūkstančiai moterų įvairių tautybių, tarp jų yra rusių, ukrainiečių, totorių, dalyvavo taikioje demonstracijoje, pranešama BBC tinklalapyje.

Pasak BBC korespondento, moterys laikė plakatus „Mes už taiką“, „Karui – ne“, „Krymas – Ukraina“.

JAV gynybos departamento duomenimis Kryme dabar yra apie 20 tūkst. Rusijos karių. Ukrainos pasieniečiai nurodo kitą rusų karių skaičių – 30 tūkstančių.

Tuo tarpu Rusijos valdžia tvirtina, kad Krymo pusiasalyje nėra Rusijos kariškių, jie esą tik savo bazėse Sevastopolyje.

Tuo metu Sankt Peterburge apie 300 žmonių susirinko į taikų mitingą prieš Rusijos veiksmus Ukrainoje. Daugelis žmonių atėjo į palaikymo akciją su plakatais, ant kurių buvo užrašyta „Karui ne”, „Pasauliui – taikos”.

Kaip praneša portalas „Fontanka”, buvo bandymas provokuoti mitingo dalyvius, iš jų atimant mikrofoną, tad teisėsaugos pareigūnai sulaikė tiek provokatorių, tiek bandžiusį jį stabdyti vyrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8852)