Mokslininkų teigimu, tyrimo radiniai „gali pakeisti pandemijos istoriją“. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sakė, kad naujasis koronavirusas ir jo sukeliama kvėpavimo takų liga COVID-19 nebuvo žinomi, kol gruodžio mėnesį buvo pranešta apie pirmąjį protrūkį Vidurio Kinijoje įsikūrusiame Uhano mieste.

Italijoje pirmasis COVID-19 pacientas buvo nustatytas vasario 21 d. nedideliame miestelyje netoli Milano, šiaurinėje šalies dalyje esančiame Lombardijos regione.

Vis dėlto Nacionalinio vėžio instituto tyrėjų rezultatai, paskelbti instituto mokslo žurnale „Tumori Journal“, rodo, kad 11,6 proc. iš 959 sveikų savanorių, dalyvavusių plaučių vėžio patikros tyrimuose nuo 2019 m. rugsėjo mėnesio iki 2020 m. kovo mėnesio, kraujyje koronaviruso antikūnų susidarė gerokai anksčiau nei vasarį.

„Atlikome analizę ir ištyrėme specifinius koronaviruso antikūnus 959 žmonių, kuriems laikotarpiu nuo 2019 metų rugsėjo iki 2020 metų kovo buvo atlikta plaučių vėžio diagnostika, kraujo mėginiuose. Antikūnai prieš SARS-CoV-2 spyglio RBD domeną aptikti pas 111 iš 959 žmonių“, – rašoma ataskaitoje, kurią drauge parengė Milano onkologijos institutas ir Sienos universitetas.

Tyrėjai pažymi, kad daugiausiai atvejų nustatyta Lombardijoje. Po jos eina Pjemontas, Lacijus, Emilija-Romanija, Toskana ir Venetas.

Sienos universitetas atliko specifinį SŪRS-CoV-2 antikūnų testą, skirtą tam pačiam tyrimui – „Italijoje netikėtai aptikti SŪRS-CoV-2 antikūnai priešpandeminiu laikotarpiu“.

Antikūnų testas parodė, jog keturių pirmąją spalio savaitę tirtų asmenų kraujyje buvo ir COVID-19 neutralizavusių antikūnų. Tai reiškia, kad koronavirusu jie užsikrėtė rugsėjo mėnesį, „Reuters“ pasakojo tyrimo bendraautoris Giovanni Apolone.

„Tai yra svarbiausia informacija: jokių simptomų nejutę asmenys ne tik buvo užsikrėtę COVID-19, bet ir turėjo jį įveikusių antikūnų, – sakė G. Apolone. – Tai reiškia, jog naujasis koronavirusas gali ilgai cirkuliuoti tarp populiacijos ir pasižymėti nedideliu mirtingumu, tačiau ne todėl, kad nyksta, – protrūkiai gali pasikartoti vėl ir vėl.“

Kovo mėnesį Italijos mokslininkai informavo „Reuters“, kad paskutinį 2019-ųjų ketvirtį Lombardijos regione buvo pranešta apie didesnį nei įprasta sunkaus plaučių uždegimo ir gripo atvejų skaičių, taigi, galbūt naujasis koronavirusas pradėjo cirkuliuoti anksčiau, nei manyta.

Visgi Milano Luigi Sacco ligoninės infekcinių ligų skyriaus vadovas Massimo Galli abejoja, kad šis virusas „toks senas“ ir plinta Italijoje nuo 2019 metų rugsėjo.

„Man sunku patikėti, kad šis virusas toks senas. Laukiu konkrečių įrodymų. Jeigu jo iš tiesų būta nuo 2019 metų rugsėjo, reikia suprasti, kodėl iškart neatsirado pirmųjų užsikrėtimų židinių“, – sakė jis žurnalistams.