Pastarąją savaitę įvairiuose Italijos miestuose, tarp jų – Romoje, Neapolyje ir Turine, į gatves išėję protestuotojai kritikavo naujus suvaržymus, įvestus siekiant sustabdyti nerimą keliančiu greičiu spartėjantį viruso plitimą.

Vyriausybė tuo tarpu svarsto dar griežtesnes priemones.

Penktadienio vakarą nesankcionuota protesto akcija Florencijoje peraugo į susirėmimus su riaušių policija, kuri bandė neįleisti apie 200 renesansinio miesto centre susirinkusių žmonių į Sinjorijos aikštę (Piazza della Signoria).

Kaip pranešė spauda, kai kurie protestuotojai svaidė Molotovo kokteilius, butelius ir akmenis, vartė šiukšliadėžes ir daužė apsaugos kameras.

„Deja, yra smurtaujančių marginalų, bandančių įsiskverbti į aikštes ir pasinaudoti šiuo sunkiu momentu patiriamais socialiniais bei ekonominiais nepatogumais“, – laikraščiui „Il Foglio“ sakė L. Lamorgese.

Pasak ministrės, tarp protestuotojų buvo jaunuolių su nusikalstama praeitimi, futbolo chuliganų ir kraštutinių dešiniųjų aktyvistų, kurie „randa galimybę pasinaudoti legitimiomis demonstracijomis“.

Florencijos meras Dario Nardella feisbuke parašė, kad miestas patyrė „siurrealistinę, baisią ir skaudžią naktį“.

„Ne taip protestuojama dėl nuoskaudų, ne taip išreiškiama kančia, – pridūrė jis. – Tie, kurie palieka randų Florencijoje, turi sumokėti už tai, ką padarė.“

Dienraštis „La Repubblica“ pranešė, kad už 80 km esančioje Bolonijoje penktadienio vakarą taip pat protestavo keli šimtai žmonių, daugiausia – jauni vyrai, tarp kurių buvo futbolo chuliganų. Kai kurie jų rodė nacių pasisveikinimo gestą.

Antras visuotinis karantinas?

Italija penktadienį pranešė per pastarąją parą užfiksavusi rekordiškai daug naujų koronavirusinės infekcijos atvejų – daugiau nei 31 tūkstantį.

Žiniasklaida pranešė, kad vyriausybė, siekdama sulėtinti koronaviruso plitimą, svarsto, ar įvesti karantiną didžiuosiuose šalies miestuose – Romoje, Milane, Neapolyje ir kituose.

„Susitinkame su ekspertais ir svarstome, ar vėl įsikišti“, – laikraščiui „Il Foglio“ sakė premjeras Giuseppe Conte.

Italija – pirmoji Europos šalis, kuriai kovą skaudžiai smogė COVID-19 pandemija. Daugiau nei du mėnesius trukęs visuotinis karantinas nuniokojo jau ir taip sunkius laikus išgyvenančią šalies ekonomiką.

Sekmadienį Italijoje įsigalioja nauji koronaviruso suvaržymai – uždaromi visi kino teatrai, teatrai, sporto salės ir baseinai, restoranams ir barams leidžiama dirbti tik iki 18 valandos.

G. Conte anksčiau sakė, kad dvi savaites pažiūrės, kaip veikia naujosios priemonės, o po to spręs, ar reikia griežtesnio karantino, koks įvestas kaimyninėje Prancūzijoje, tačiau sparčiai plintantis virusas gali priversti jį imtis sprendimų anksčiau.

Šeštadienį pietinio Kampanijos regiono vadovas pasirašė įsakymą iki lapkričio 14 dienos sustabdyti mokyklų darbą.