Profesorius Walteris Ricciardi iš Nacionalinio sveikatos instituto (ISS) sakė, kad Italijos kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ („Lega Nord“) ir prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) koalicijos nenoras vykdyti įrodymais paremtą politiką kelia pavojų visuomenės sveikatai.

„Vyriausybės atstovai pritarė nemokslinėms ar atvirai antimokslinėms pozicijoms daugeliu klausimų“, – sakė jis interviu laikraščiui „Corriere della Sera“.

„Aišku, jog kai vicepremjeras sako, kad jis kaip tėvas mano esant pernelyg daug privalomų, nenaudingų ir pavojingų skiepų, tai ne tik kad nemoksliška, tai – antimoksliška“, – sakė jis, turėdamas omenyje „Šiaurės lygos“ lyderį Matteo Salvini.

2017 metais Italijos centro kairiųjų vyriausybė nustatė tvarką, pagal kurią ikimokyklinukai turi būti privalomai skiepijami nuo 10 ligų, įskaitant tymus, stabligę ir poliomielitą.

Tuomet opozicijoje buvęs M5S vadovavo įstatymo puolimui ir tvirtino, kad jis yra dovana farmacijos kompanijoms, o „Šiaurės lyga“ naudojosi paneigtais pareiškimais, kad skiepai gali nulemti autizmą. Šios partijos į valdžią atėjo pernai, suformavusios koalicinę vyriausybę.

Minėtame interviu W. Ricciardi išvardijo daug sričių, kuriose kaltina vyriausybės politikos formuotojus faktų ignoravimu.

„Kartojimas, kad migrantai atneša ligas, keturi pagrindo ir... verčia (institutą) cenzūruoti save, kad neprieštarautų politinei linijai“, – sakė jis.

Vyriausybės tvirtinimus, kad atliekas deginančios elektrinės yra atgyvenusios, W. Ricciardi pavadino nesąmone, o įstatymas, kuriuo buvo sušvelninti užteršto dirvožemio naudojimo žemės ūkyje suvaržymai, jo nuomone, yra „sprendimas, priimtas neįvertinus poveikio sveikatai“.

„Tačiau tai yra klausimai, lemiami visuomenės sveikatai“, – sakė jis.

„Visa tai man primena (JAV prezidento) Donaldo Trumpo rekomendaciją JAV nacionaliniam sveikatos institutui nebenaudoti termino „grįstas įrodymais“, – pažymėjo W. Ricciardi. – Tokią poziciją užima populistai, kuriems labai sunku bendrauti su mokslu.“

2017 metų skiepų tvarka buvo priimta siekiant kovoti su paskiepijamų žmonių skaičiaus mažėjimo tendencija. Šis skaičius jau buvo mažesnis nei 95 proc., kuriuos rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Gruodžio mėnesį koalicija šokiravo Italijos mokslo visuomenę atleisdama visą techninių ir mokslo ekspertų komiteto, patarinėjančio vyriausybei sveikatos apsaugos politikos klausimais, valdybą.