Pirmadienį G. Conte laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo žemuosiuose parlamento rūmuose 321 balsu prieš 259 ir susilaikius 27 deputatams, įskaitant ekspremjero Matteo Renzi (Matėjo Rencio) partijos „Italia Viva“ (Italija gyva) narius.

G. Conte liko be daugumos aukštuosiuose parlamento rūmuose, kai iš vyriausybės pasitraukė keli ministrai iš „Italia Viva“.

M. Renzi sulaukė aštrios kritikos už grumtynes dėl valdžios, šaliai bandant pažaboti koronaviruso plitimą. Tačiau Italijai ruošiantis iš Europos Sąjungos gauti milijardus eurų kovai su pandemijos padariniais, buvęs premjeras tvirtino, kad tas žingsnis buvo būtinas siekiant užkirsti kelią G. Conte sutelkti savo rankose per daug valdžios.

Antradienį G. Conte kreipėsi į Senatą, ragindamas toliau remti jo vyriausybę, tačiau palaikymas koaliciniam kabinetui, kuriam vadovauja jo Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir kairiojo sparno Demokratų partija (PD), aukštuosiuose parlamento rūmuose yra mažesnė.

Net jei G. Conte atlaikys antradienį vakare vyksiantį balsavimą, jo ir taip trapi koalicija dar susilpnės. Opozicinė centro dešinės stovykla reikalauja pirmalaikių rinkimų, tačiau šis variantas laikomas mažiausiai tikėtina politinės krizės baigtimi, atsižvelgiant į faktą, kad pandemijos metu būtų sunku organizuoti rinkimų kampaniją ir užtikrinti sklandų balsavimo procesą.

Teisininko išsilavinimą turintis G. Conte, garsėjantis savo derybiniais įgūdžiais, buvo pasirinktas M5S vadovauti vyriausybei, kai po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių rinkimų 2018 metais judėjimas sudarė valdančiąją koaliciją su dešiniojo sparno „Lyga“, vadovaujama Matteo Salvini.

Tas kabinetas žlugo, kai M. Salvini, tuo metu ėjęs vidaus reikalų ministro pareigas, atšaukė palaikymą koalicinei vyriausybei, tikėdamasis pirmalaikių rinkimų, po kurių galėtų užimti premjero postą.

Tačiau G. Conte sugebėjo suformuoti naują vyriausybę, užsitikrinęs PD paramą, kuriai tuo metu priklausė ir M. Renzi. Vėliau M. Renzi paliko PD ir įsteigė „Italia Viva“, kuri praėjusį trečiadienį įstūmė vyriausybę į krizę, atšaukusi savo ministrus.

G. Conte, turėjęs tvirtą visuomenės palaikymą per pirmąją pandemijos bangą, sulaukė kritikos, kad visus sprendimus priima be konsultacijų su parlamentu. M. Renzi partijos ministrai paliko vyriausybę, kai G. Conte pristatė planą, numatantį, kad premjeras valdys ES lėšas, skiriamas atsigavimui po pandemijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją