Matteo Salvini žadėjo perimti Umbriją – trumais ir rūkytu kumpiu garsėjantį kalvotą regioną – iš kairiųjų jėgų rankų per keletą svarbių vietos valdžios rinkimų, po kurių jis tikisi sugrįžti į valdžią.

M. Salvini pavadino sekmadienį vykusio balsavimo rezultatus „neįtikėtinais“ ir pareiškė esąs „laimingas ir emocingas“. Daugiau nei 57 proc. balsų surinkusi dešiniųjų kandidatė Donatella Tesei įveikė koalicinės vyriausybės kandidatą, užsitikrinusį 37 proc. elektorato paramos.

Pagrindine nugalėtoja tapo M. Salvini vadovaujama prieš imigraciją nusistačiusi „Lyga“, viena surinkusi 37 proc. balsų regione, kuris daugiau nei 70 metų balsuodavo už kairuolius, bet smarkiai nukentėjo per ekonomikos krizę.

Buvusio vidaus reikalų ministro bendražygiai rinkimuose – mažesnis dešinysis judėjimas „Italijos broliai“ ir buvusio premjero Silvio Berlusconi centro dešinės partija „Forza Italia“ – atitinkamai surinko 10 ir 5,8 proc. balsų.

Prieš isteblišmentą nustačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Socialdemokratų partijos (PD) – buvusių priešininkų – suformuota valdančioji koalicija buvo suvienijusi jėgas per regioninį balsavimą, siekdama įveikti M. Salvini, bet patyrę nesėkmę.

PD užsitikrino 22 proc. balsų, o už M5S balsavo vos 7,4 proc. rinkėjų – toks menkas rezultatas sudrebino partiją iki pamatų.

M. Salvini teigimu, premjero Giuseppe Conte bei PD ir M5S lyderių „dienos jau suskaičiuotos“. Šalies dešinieji kaltina juos išdavus italus, kai sudarė aljansą siekdami išvengti visuotinių rinkimų, kuriuos jie veikiausiai pralaimėtų.

„Centro dešinieji turi teisę ir pareigą valdyti šalį“, – po pergalės Umbrijoje sakė S. Berlusconi.

Tuo metu „Italijos brolių“ vadovė Giorgia Meloni pareiškė: „Jei būčiau Conte, greičiau nei šviesos greičiu paskelbčiau apie savo atsistatydinimą“.

Politikos analitikai mano, kad dėl prasto M5S pasirodymo galėtų pradėti vidaus maištą nariai, kurie nepritaria nacionaliniam aljansui su nekenčiama PD, ar kurie nori, kad atsistatydintų jų lyderis Luigi Di Maio.

„Visada laikėme pilietinį paktą Umbrijoje išbandymu, tačiau eksperimentas nepasiteisino“, – „Facebook“ parašė M5S atstovai.

Jie pripažino, jog kilo abejonių dėl tolesnio bendradarbiavimo su PD per kitus regioninius balsavimus, bet nesureikšmino nuomonių, kad dėl pralaimėjimo tame regione gali subyrėti valdančioji koalicija.