C.M.Martini, Milano arkivyskupas emeritas, užtardavo reformas tokiais klausimais kaip kontracepcija ir moterų vaidmuo Bažnyčioje. Jis jau senokai sirgo Parkinsono liga, jo būklė pablogėjo šią savaitę.

„Jis buvo didis vyras, didis mokslininkas, jis mus išmokė daug ko“, - sakė žurnalistams vienas kunigas, pasitraukęs nuo velionio C.M.Martini.

Senyvas prelatas, nuo 1982 iki 2002-ųjų buvęs Milano arkivyskupu, buvo gerbiamas Bažnyčios reformos šalininkų, palaikančių jo svajonę sušaukti trečiąją Vatikano Tarybą, kad būdų modernizuoti pagrindiniai Katalikų dogmos aspektai.

C.M.Martini mirė jėzuitų prieglaudoje netoli Milano, kur jis gyveno pastaruosius kelerius metus; ten yra specialios patalpos silpniems prelatams. Paskutinėmis prelato gyvenimo valandomis prie jo susirinko artimieji ir bičiuliai.

Laikytas galimu kandidatu į popiežius sušaukiant konklavą 2005-aisiais rinkti naują popiežių po Jono Pauliaus II mirties, C.M.Martini buvo populiarus dvasininkas, kurį gerbė ir Jonas Paulius II ir popiežius Benediktas XVI.

Tačiau dėl jo pažangių pažiūrų jautriais Bažnyčiai klausimais bei Parkinsono ligos jo šansai tapti popiežiumi buvo menki.

C.M.Martini buvo realistas, kuris ragino Bažnyčia būti lankstesnę savo tradiciniuose papročiuose, nes jai gresia nutolimas nuo tikinčiųjų.

Jis laikomas konstruktyviu kritiku, kuris visuomet stengdavosi neįžeisti tradicionalistų, bet atvirai pasisakydavo prieš kai kuriuos radikalius dalykus.

2008-aisiais jis kritikavo Bažnyčios draudimą kontroliuoti gimstamumą; jis sakė, kad toks požiūris atbaido daugelį tikinčiųjų, o 2006-aisiais kartą jis net pasakė, kad prezervatyvai „kai kuriais atvejais gali būti mažesnis blogis“.

Kunigų celibato klausimu C.M.Martini jautė, jog „evoliucija“ neišvengiama, nors jis netikėjo, kad Bažnyčia visiškai atsisakys šios tradicijos.

Nors su Jonu Pauliumi II jiedu buvo bičiuliai, jų nuomonės skyrėsi kai kuriais klausimais, kaip pavyzdžiui, ar Bažnyčia nuveikė pakankamai, kad modernizuotųsi.

Iki kunigystės lankiusio jėzuitų mokyklą C.M.Martinio akademinė karjera buvo sėkminga; kalbama, kad jis galėjo kalbėti 11 kalbų.

Arkivyskupo pareigas C.M.Martini baigė eiti sulaukęs 75 metų, kaip priklauso pagal Bažnyčios tradicijas, ir įgyvendino savo svajonę studijuoti Jeruzalėje. 2008-aisiais jis grįžo į Italiją ir apsigyveno Jėzuitų namuose netoli Milano, kur praleido paskutinius savo gyvenimo metus.