„Ambasadoriaus pareigas ėjusio Jo Song Gilo kadencija baigėsi lapkričio pabaigoje. Lapkričio pradžioje jis pabėgo iš diplomatinio komplekso“ kartu su savo žmona, žurnalistams sakė Kim Min-ki.

Įstatymų leidėjų susitikimas su žvalgybos agentūros pareigūnais buvo surengtas po to, kai Seule leidžiamas laikraštis „JoongAng Ilbo“, cituodamas neįvardytus Pietų Korėjos diplomatinius šaltinius, paskelbė, kad Jo Song Gilas ir jo šeima pasiprašė prieglobsčio neįvardytoje Vakarų šalyje.

„Jis pasiprašė prieglobsčio praeito mėnesio pradžioje“, – vienas šaltinis sakė leidiniui.

Pasak jo, Italijos tarnybos „kankinosi“ nežinodamos, kaip pasielgti, bet laikė diplomatą „saugioje vietoje“.

Tuo tarpu šaltinis Italijos užsienio reikalų ministerijoje ketvirtadienį sakė, kad nežinoma apie jokį prieglobsčio prašymą iš Šiaurės Korėjos aukščiausio rango diplomato Romoje.

„Nieko nežinome“ apie tokį prašymą, sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad ministerija tiesiog gavo prašymą dėl diplomato, kurį Seulas įvardijo kaip Jo Song Gilą, „pakeitimo“.

Vėliausias nuo savo šalies režimo pabėgęs Šiaurės Korėjos diplomatas buvo Thae Yong Ho, 2016 metais palikęs ambasadoriaus pavaduotojo Londone pareigas.

48 metų Jo Song Gilas buvo aukščiausio rango Šiaurės Korėjos diplomatas Romoje nuo 2017-ųjų spalio, Italijai išsiuntus tuometį ambasadorių Mun Jong Namą, protestuojant dėl mėnesiu anksčiau Pchenjano įvykdyto branduolinio bandymo, pažeidusio Jungtinių Tautų rezoliucijas.

Yra „žinoma, kad jis yra vieno iš aukščiausio rango Šiaurės Korėjos režimo pareigūnų sūnus arba žentas“, „JoongAng Ilbo“ citavo vieną neįvardytą Šiaurės Korėjos reikalų ekspertą.

Dauguma Šiaurės Korėjos diplomatų, dirbančių užsienyje, privalo palikti tėvynėje kelis savo šeimos narius, paprastai – vaikus. Jie tampa savotiškais Pchenjano įkaitais, turinčiais užtikrinti, kad diplomatai nepabėgtų.

Tačiau Jo Song Gilas 2015 metų gegužę į Romą atvyko su žmona ir vaikais, todėl galima manyti, kad jis priklauso kuriai nors privilegijuotai šeimai, rašo leidinys.

Kaip nurodė „JoongAng Ilbo“, diplomato perbėgimo priežastis kol kas neaiški.

Per savo pabėgimą Thae Yong Ho sakė, kad šį jo sprendimą iš dalies nulėmė noras užtikrinti savo trims vaikams geresnę ateitį, kai jam buvo paliepta sugrįžti į Šiaurės Korėją.

Neturtingos, bet branduolinių ginklų turinčios šalies autoritarinis režimas netoleruoja jokio nepaklusnumo ir yra kaltinamas didelio masto žmogaus teisių pažeidimais.