Premjeras Matteo Renzi sušaukė šį balsavimą, kuris prasidės 14 val. 10 min. (15 val. 10 min. Lietuvos laiku) žemuosiuose rūmuose, kad prastumtų prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriam nepritaria katalikiška dešinė ir „maištininkai“ jo paties partijoje.

Italija yra paskutinė svarbi Vakarų valstybė, nesuteikianti gėjų poroms teisinio statuso, bet po ne vienus metus žlugdytų pastangų įstatymo projektas pagaliau tikriausiai bus priimtas. Jei vyriausybė išgyvens balsavimą dėl pasitikėjimo, dėl paties įstatymo projekto bus balsuojama vėliau trečiadienį arba ketvirtadienį.

„Pakaks atidėliojimų, laikas yra dabar“, – antradienį „Twitter“ parašė parlamentinių ryšių ministrė Maria Elena Boschi (Marija Elena Boski), artima M.Renzi sąjungininkė.

Vasario mėnesį vyriausybei palankiai baigėsi balsavimas dėl pasitikėjimo tuo pačiu klausimu aukštuosiuose parlamento rūmuose – po to, kai dėl įnirtingų opozicijos partijų ir kai kurių M.Renzi centro kairės Demokratų partijos (PD) narių protestų vyriausybė buvo priverta reikšmingai sušvelninti įstatymo projektą.

„Italijos homoseksualams ir visiems tiems, kas remia pilietines teises, tai – karčiai saldi pergalė“, – sakė žurnalo „Internazionale“ komentatorius Claudio Rossi Marcelli (Klaudijus Rosis Marčelis), kuris su sutuoktiniu ir vaikais gyvena Danijoje.

Iš projekto buvo išmestas straipsnis, kuriuo būtų buvę leista vienam iš gėjų poros partnerių įsivaikinti kito partnerio biologinius vaikus. Nors įsivaikinimas nebus visiškai atmestas, teisėjai dėl jo spręs konkrečiai kiekvienu atveju.

Kilus susirūpinimui, kad civilinės sąjungos bus pernelyg panašios į santuoką, taip pat buvo pašalinti ištikimybės būtinybės paminėjimai.

„Stiklinė pusiau pilna“

Partneriai gėjai galės rinktis vienas kito pavardę ir paveldėti vienas kito likutinę pensiją, bet kritikai sako, kad naujosios taisyklės toli gražu neprilygsta tai teisinei apsaugai, kurią tos pačios lyties asmenų poros turi kitose Europos valstybėse ar Jungtinėse Valstijose.

„Stiklinė pusiau pilna“, – sakoma organizacijos „Arcigay“ nacionalinio sekretoriaus Gabriele Piazzoni (Gabrielės Pjaconio) pareiškime.

„Tekste yra pripažinimas ir apsauga, kurių daug gėjų ir lesbiečių laukė visą savo gyvenimą, ... (bet) visa, ko šis įstatymas negarantavo, palieka kartėlį“, – sakoma pareiškime.

Keli ankstesni bandymai Italijoje legalizuoti civilines sąjungas buvo nesėkmingi.

2007 metais didžiulė demonstracija privertė Romano Prodi (Romano Prodžio) centro kairės vyriausybę atsisakyti daug mažiau ambicingo projekto dėl civilinių sąjungų ir to įstatymo projekto žlugimas buvo nurodomas kaip viena jo vyriausybės žlugimo 2008 metų pradžioje priežasčių.

Dabartinis įstatymo projektas rizikuoja įstrigti dėl įvaikinimo sąlygos, kuri, kaip tvirtina kritikai, sudarys sąlygas surogatinei motinystei, o ši pagal Italijos įstatymus yra nelegali.

Tačiau po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) kartotinių perspėjimų nebedelsti, M.Renzi suskubo ieškoti kompromiso.

Asociacijos „Rainbow Families“ vadovė Marilena Grassadonia (Marilena Grasadonija) įstatymo projektą pavadino „paminklu veidmainystei ir politinės klasės, kuri kaip Poncijus Pilotas nusiplauna rankas dėl savo atsakomybės, neišmanymui“.

„Šis parlamentas ir ši vyriausybė įeis į istoriją ne dėl to, kad priėmė pirmąjį įstatymą dėl gėjų sąjungų, o dėl to, kad nesuteikė vaikams jų teisių į šeimą“, – sakė ji.