Europos Viduržemio jūros regiono seismologijos centras nurodė, kad 7 val. 40 min. vietos (8 val. 40 min Lietuvos) laiku pasireiškusių 6,6 ar 6,5 balo stiprumo smūgių epicentras buvo už 132 km į šiaurės rytus nuo Romos ir 67 km į rytus nuo Perudžijos.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad požeminių smūgių stiprumas buvo 6,6 balo. Jų židinys buvo už 6 km šiauriau Norsijos.

Pora stiprių požeminių smūgių vidurio Italiją supurtė ir trečiadienio vakarą bei apgriovė bažnyčių ir kitų pastatų. Tai nutikos praėjus vos dviem mėnesiams po galingo žemės drebėjimo, šiame regione nusinešusio beveik 300 žmonių gyvybių.

Senovinis Norčos miestelis, garsus savo Benediktų vienuolynu ir džiovintais mėsos gaminiais, yra viena iš labiausiai per pastarąjį žemės drebėjimo nukentėjusių vietų Italijoje.

Pasak liudininkų, sekmadienio rytą drebant žemei, pagrindinėje miestelio aikštėje sugriuvo XIV amž. Šv.Benedikto katedra, kurios liko srovėti tik fasadas. Vienuoliai meldėsi aikštėje tarp griuvėsių.

„Tartum visas miestelis būtų sugriuvęs“, – apgailestavo dėl bažnyčios griūties Norčos miesto asesorė Giuseppina Perla, pranešė naujienų agentūra ANSA.

Norčoje apgriauta ir senovės miestą juosianti siena bei kita bažnyčia – Šv.Marijos sidabrinės (Santa Maria Argentea) katedra, žinoma savo XV amž. freskomis.

„Viskas griuvo. Matau dulkių stulpus, kokia nelaimė, nelaimė“, – skundėsi gražaus kalnų miestelio Usitos meras Marco Rinaldi. Šis miestelis smarkiai nukentėjo ir per ankstesnį žemės drebėjimą.

„Miegojau savo automobilyje, mačiau kaip kilo pragaras“, – sakė jis žurnalistams.

Italijos civilinės saugos departamentas pranešė, kad „tikrinami visi miestai, kurie yra šio ryto žemės drebėjimo zonoje, kokių pridaryta nuostolių žmonėms ir pastatams“.

Per Italijos televiziją „Sky News 24“ parodyti klūpantys vienuoliai, tyliai besimeldžiantys priešais lauke stovinčią Šv.Benedikto statulą, greta stovi išsigandę miestiečiai.