Svarbiausi faktai:

- Vidurio Italiją supurtė stiprus 6,2 balo žemės drebėjimas;

- Žemės drebėjimas įvyko 3:30 vietos laiku (04:30 Lietuvos), epicentras - šalia Rieti miesto;

- Skelbiama, kad žuvo mažiausiai 73 žmonės, dar 150 laikomi dingusiais, gelbėtojai vaduoja griuvėsiuose įstrigusius asmenis;

„Dar tiek daug žmonių yra po griuvėsiais, tiek daug dingusiųjų“, – sakė tarnybos nepaprastųjų situacijų skyriaus vadovė Immacolata Postiglione.

„Mano sesuo ir jos vyras yra po griuvėsiais, mes laukiame ekskavatorių, bet jie negali čia užvažiuoti“, – sakė 69 metų Guido Bordo Ilikos kaimelyje netoli Akumolio.

„Jų negirdėti, mes girdėjome tik jų kates. Manęs čia nebuvo, kai tik drebėjimas įvyko, atskubėjau. Jiems pavyko ištraukti mano sesers vaikus, jie dabar ligoninėje“, – pridūrė jis, grąžydamas rankas.

Tarp aukų yra devynių mėnesių kūdikis, kurio tėvai liko gyvi.

Kitus du vaikus, ketverių ir septynerių metų, išgelbėjo nuovoki jų senelė, kuri pakišo juos po lova, kai tik prasidėjo purtymas, sakoma pranešimuose.

Balsai po griuvėsiais

Du žuvusieji buvo ištraukti iš po griuvėsių Amatričėje – kalnų miestelyje kaimyniniame Lacijaus regione, per vasaros atostogų sezono piką pilname turistų.

„Pusė miestelio išnyko“, – sakė Amatričės meras Sergio Pirozzi.

Pasak jo, į miestelį vedantys keliai tapo neišvažiuojami, todėl jo negali pasiekti gelbėtojai.

„Vieną kelią užgriuvo žemės nuošliauža, o kitame tuojau gali sugriūti tiltas“, – meras sakė naujienų agentūrai AGI.

„Po griuvėsiais girdim balsus“, – pridūrė S. Pirozzi.

Amatričės miestelis Italijoje garsėja grožio procedūromis ir yra populiarus kurortas, kur vidurvasarį atvyksta atostogauti Romos gyventojai, viliojami vėsių orų kalnuse.

Pirmasis smūgis buvo užfiksuotas tuojau po 3 val. 30 min. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Po valandos įvyko 5,4 balo pakartotinis smūgis.

USGS paskelbė „raudonąjį“ pavojaus signalą, rodantį, kad tokio stiprumo žemės drebėjimas gali nusinešti nemažai žmonių gyvybių ir sugriauti daug pastatų.

Viena tarp Romos ir drebėjimo epicentro esančio Riečio regiono gyventoja sakė televizijai „Rainews24“, kad pajuto „labai stiprų kratymą“ ir išbėgo į gatvę, kaip ir dauguma jos kaimynų.

Italiją, ypač jos kalnuotą vidurio regioną, žemės drebėjimai supurto dažnai. 2012 metų gegužę du smarkūs smūgiai per dešimties dienų laikotarpį smogė šiauriniam Emilijos-Romanos regionui; tąsyk žuvo 23 žmonės, o 14 tūkst. liko be pastogės.

2009 metais per 6,3 balo žemės drebėjimą L'Akvilos mieste Abrucų regione žuvo per 300 žmonių. Po šios katastrofos pasipylė kaltinimai dėl prastos statybų priežiūros ir tarnybų nesugebėjimo perspėti gyventojus, kad tuojau gali įvykti stiprus drebėjimas.

Miestelio meras: po griuvėsiais yra žmonių

Antrame trijų aukštų Montepulčano mieste esančio pastato aukšte buvęs Michaelis Gilroy pasakoja, pajutęs drebėjimą.

„Įspūdis toks, tarsi lova būtų riedėjus ant ratukų, – pasakoja jis. – Iš pradžių tai sukėlė sumaištį. Pats esu iš Kalifornijos. Įtariau, ko tikėtis. Visi puolėme į pagrindinę patalpą. Čia kabantys šviestuvai suposi pirmyn atgal. Tada supratome, kad būtina kuo greičiau dingti iš pastato.“

Jo draugė Gilroy ir kiti viešbučio svečiai stovėjo lauke, atviroje teritorijoje.

„Palauksime lauke. Palauksime, kol išauš ir pažiūrėsime, kas ten darosi.“

Pranešama ir apie Amatričėje padarytą žalą.

„Į miestą ir iš jo vedantys keliai yra atkirsti. Pusė miesto sugriauta. Po griuvėsiais yra žmonių... Yra nuošliaužų. Gali griūti tiltas“, – RAI radijui pasakojo miesto meras Sergio Perozzi.

Gelbėtojams tenka raminti po griuvėsiais įstrigusias aukas

Po stipraus centrinę Italiją sukrėtusio žemės drebėjimo trečiadienį gelbėtojai iš po griuvėsių jau ištraukė dešimtis žmonių, bet dar yra priversti raminti likusias įstrigusias drebėjimo aukas, kurios laukia savo eilės.

Vienam gelbėtojui teko įtikinti po savo namo griuvėsiais įstrigusią aštuoniasdešimtmetę atlikti savo gamtinius reikalus ten, kur ji yra, nes greitai moters nepavyks ištraukti.

„Klausykit, žinau, kad negražu sakyti, bet jeigu jums reikia nusišlapinti, tai taip ir padarykite“, – ragino eigulys.

Vėliau ši moteris buvo nuvežta į Askoli Pičeno ligoninę. Kartu su ja gyvenusi jos 47 metų duktė per drebėjimą žuvo.

Vienas į šiaurę nuo smarkiai per drebėjimą apgriautos Amatričės esančio Ilikos kaimelio gyventojas ieškojo žodžių, kuriais galėtų apibūdinti vaizdą, kuris po nelaimės iškilo prieš akis.

„Mes atėjome į pjacą (aikštę), o ji atrodė kaip Dantės „Pragaras“. Žmonės šaukėsi pagalbos, pagalbos. Po valandos, pusantros atvyko gelbėtojai“, – pasakojo kaimelyje viešėjęs Romos gyventojas Agostino Severo.

Žemės drebėjimo nusiaubtos Amatričės meras Sergio Pirozzi pranešė, kad gelbėtojų komandos bando pasiekti visus 69 kaimelius, esančius jo rajone. Jis pridūrė, kad vien Amaričėje, oficialiais duomenimis, žuvo 17 žmonių.

„Bet aš manau, kad šis skaičius bus didesnis“, – sakė jis naujienų agentūrai „Associated Press“.

Žemės drebėjimą Italijoje užfiksavo ir Lietuvos seisminės stotys

Šiąnakt 1.36 val. Grinvičo laiku (4.36 val. Lietuvos laiku) vidurio Italijoje prasidėjusį stiprų – 6,2 magnitudės pagal Richterio skalę – žemės drebėjimą užfiksavo ir mūsų šalies seisminės stotys. Po pagrindinio smūgio įvyko dar kelios dešimtys 5,5 magnitudės ir silpnesnių pakartotinių smūgių. Lietuvoje įrengtos seisminės stotys registruoja daugelį žemės drebėjimų pasaulyje, kurių magnitudės didesnės negu 5, praneša Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.

ITALY #EARTHQUAKE: Damage in Amatrice, Italy pic.twitter.com/exRFejnKlt
— Joel Franco (@OfficialJoelF) August 24, 2016

2009 metais toje pačioje vietoje vyko 6,3 balo žemės drebėjimas, kurio metu žuvo daugiau nei 300 žmonių.

#Breaking

Damaged #Amatrice, #Italy

after devastating 6.1 #Earthquake.

Mayor says the town "isn't here anymore" pic.twitter.com/jWDAKLYAb1
— Tom Hall ☘ (@TomHall) August 24, 2016

Italie - Une première vidéo qui donne une idée de la situation à #Amatrice. (via Rieti Life) pic.twitter.com/8UfsL7OEOJ— Bruno Guglielminetti (@Guglielminetti) August 24, 2016

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)