G. Conte apie ginklų embargą Turkijai kalbėjo prieš prasidedant ES užsienio reikalų ministrų susitikimui Liuksemburge, kur bus aptariamas galimo ginklų embargo Turkijai klausimas. Šeštadienį apie ginkluotės eksporto į Turkiją draudimą paskelbė Prancūzija ir Vokietija.

Italijos vyriausybė pranešė nuo šeštadienio dirbanti, kad moratoriumas ginkluotės eksportui į Turkiją įsigaliotų „kuo greičiau“.

„Italija rems šią iniciatyvą visais daugiašaliais formatais ir imsis visų tarptautinės teisės leidžiamų priemonių, kad sutrukdytų Turkijos karinei operacijai Sirijos šiaurės rytuose“, – sakoma Vyriausybės pranešime.

„Italijos vyriausybė yra tikra, kad turi elgtis itin ryžtingai, jog būtų išvengta tolesnių Sirijos žmonių, ypač kurdų, kančių ir būtų užkirstas kelias tolesnei regiono destabilizacijai“, – pridūrė G. Conte spaudos tarnyba.

Italija yra viena pagrindinių Turkijos ginkluotės tiekėjų.

Kelios Europos šalys, įskaitant Suomiją, Prancūziją, Vokietiją, Nyderlandus ir Norvegiją, jau paskelbė apie ginklų eksporto į Turkiją sustabdymą.

Vis dėlto anksčiau sekmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atšovė, esą Vakarų grasinimai sankcijomis ir ginkluotės embargu nesustabdys karinės operacijos prieš kurdus Sirijoje.

Turkijos intervencija į Siriją prasidėjo trečiadienį, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė patraukti amerikiečių karius nuo Turkijos ir Sirijos pasienio. D. Trumpas dėl tokio sprendimo sulaukė kritikos lavinos. Kritikų teigimu, prezidentas išdavė kurdus, ištikimus JAV sąjungininkus kovoje su „Islamo valstybe“.