Ketvirtadienio rytą prezidentas Sergio Mattarella padėjo vainiką prie Tėvynės altoriaus centrinėje Romos Venecijos aikštėje, o virš galvų nugriaudėjęs lėktuvas paskleidė tris Italijos vėliavos spalvas: žalią, baltą ir raudoną.

Nacionaline švente minimas 1946 m. ​​referendumas, per kurį Italijos žmonės balsavo už respublikos įkūrimą.

Karinis paradas vyko Via dei Fori Imperiali gatvėje, nutiestoje Benito Mussolini ir vedančioje nuo Koliziejaus pro Romos forumą iki Venecijos aikštės. Šiais metais pirmą kartą parade žygiavo vyrai ir moterys iš sveikatos sektoriaus, įvertinant jų kovą su pandemija. Be įvairių karinių ir policijos vienetų, pro tribūną, kurioje buvo S. Mattarella, ministras pirmininkas Mario Draghi ir kiti vyriausybės nariai, riedėjo šarvuotos mašinos.

Ketveriais metais už respubliką vyresnis 80 metų prezidentas pranešime ginkluotosioms pajėgoms užsiminė apie karą Ukrainoje. Italija, rašė jis, „stojo už taiką“. "Mūsų patirtis parodė, kaip stabilus ir ilgalaikis sambūvis gali būti sukurtas net po kruvinų konfliktų. Šiandien tai dar kartą patvirtiname, stovėdami puolamos Ukrainos pusėje".

Valstybinės šventės išvakarėse S. Mattarella oficialioje rezidencijoje priėmė vyriausybės atstovus ir pasiuntinius. Rusijos ir Baltarusijos ambasadoriai nebuvo pakviesti.

„Šiandien karčios XX amžiaus konfliktų pamokos atrodo pamirštos“, – sakė jis. „Rusijos Federacijos agresija prieš Ukrainą supurtė mūsų tarptautinės visuomenės pagrindus, pradedant taikiu sambūviu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją