Italijai sunku priimti nesibaigiantį laivais atvykstančių migrantų srautą, o griežtos saugumo priemonės, kurių buvo imtasi prie Prancūzijos ir Austrijos sienų pastarosiomis dienomis, dar labiau komplikavo situaciją ir sukėlė spūstis Italijos traukinių stotyse.

„(Šios krizės) nereikėtų vertinti nepakankamai. Tai rimtas reikalas ir, leiskite man pasakyti aiškiai, Europos atsakymai kol kas nebuvo pakankamai geri“, – sakė M.Renzi interviu, kurį išspausdino dienraštis „Corriere della Sera“.

Europos Sąjungai (ES) sunku pasiekti konsensusą dėl savo siūlomo migrantų paskirstymo plano, pagal kurį 24 tūkst. pabėgėlių priimtų kitos šalys, bet Italija viliasi, kad ES viršūnių susitikime birželio 25-ąją bus žengta dar toliau.

„Vos 24 tūkst. žmonių perskirstymas yra kone provokacija“, – sakė M.Renzi.

„Jeigu Europa pasirinks solidarumą, gerai. Jei ne, mes turime parengtą planą „B“. Bet jis visų pirma pakenktų Europai“, – pridūrė jis, nepateikdamas detalių.

Šiemet jau daugiau kaip 57 tūkst. migrantų ir prieglobsčio prašytojų buvo išgelbėta jūroje ir atgabenta į Italiją. Pernai tokių žmonių tokiu pačiu metu buvo 54 tūkst., sakė premjeras.

Pagal Dublino konvenciją pabėgėliai dėl prieglobsčio suteikimo turi kreiptis toje Europos šalyje, į kurią pateko pirmiausia. Ši taisyklė, pasak Italijos, yra neteisinga, nes Roma turi spręsti dėl tūkstančių migrantų, pasiekiančių jos krantus.

Graikija tai pat ilgą laiką skundžiasi dėl to, kad yra palikta su tokia pačia problema.

Dublino konvenciją „reikėtų pakeisti“, sakė M.Renzi, kuris tvirtino, kad dabartinis chaosas Libijoje, iš kurios išplaukia daugelis migrantų laivų, yra „Europos atsakomybė atsižvelgiant į (karinę) intervenciją prieš ketverius metus“, kai NATO padėjo sukilėliams nuversti diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (603)