Anot L. Ivašovo, Krymo kryptimi buriamos rimtos Ukrainos kariuomenės pajėgos, apie 300 artilerijos ginklų vienetų, įskaitant taktinius raketinius kompleksus „Točka-U“ ir zenitines raketines sistemas „Grad“. Šios pajėgos esą telkiamos šalia Chersono.

Pasak L. Ivašovo, „Dešiniojo sektoriaus“ nariai aktyviai vykdo diversinę-žvalgybinę veiklą, ypač aktyviai ši veikla esą vykdoma, siekiant įtraukti jaunus totorius.

Leonidas Ivašovas
„Jie supranta, kad Rusija Krymo neatiduos, jie turi kitą užduotį – išprovokuoti konfliktą, matyt, duotas griežtas įsakymas tai padaryti“, - tvirtina L. Ivašovas.

Jo teigimu, Tarptautinis geopolitinės analizės centras turi informacijos apie tris nacionalistų grupuotes „Novorosijoje“ (taip Kremliaus politikos šalininkai vadina savavališkai nepriklausomybę paskelbusias Donecko ir Luhansko liaudies respublikas – DELFI), siekiančias įtraukti rusų karius į ginkluotą konfliktą, rašo dynacon.ru.

L. Ivašovas neatmeta galimybės, kad karas Kryme gali kilti jau artimiausiais mėnesiais, ir teigia, kad į šį karą bus įtrauktos ir NATO pajėgos.

Taip pat jis teigia, kad karinis pasirengimas šiame regione vykdomas ne tik siekiant daryti spaudimą Rusijai.

„Scenarijus ištobulintas Irake, Libijoje, Sirijoje ir buvusioje Jugoslavijoje. Vykdomas šalies ir Rusijos vadovo demonizavimas, mes kaltinami tuo, kad neva keliame pavojų pasauliui. Netikiu, kad Maidanas buvo atsitiktinis, esu įpratęs operuoti geopolitinėmis kategorijomis. Egzistuoja konkretus strateginis planas, kuris šiuo metu yra įgyvendinamas“, – patikino L. Ivašovas.

Rusija: Ukrainos aprūpinimas JAV ginkluote destabilizuotų padėtį

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos pažeistų tarptautinius susitarimus ir destabilizuotų padėtį, jeigu aprūpintų ginklais Ukrainos vyriausybės pajėgas, besikaunančias su prorusiškais separatistais.

Vienam JAV pareigūnui užsiminus, kad Vašingtonui reikėtų svarstyti galimybę aprūpinti Ukrainą ginklais, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius pabrėžė: „Jeigu įvyktų politikos (tiekti Ukrainai tik neletalinę pagalbą) pasikeitimas, tuomet galime kalbėti apie rimtą destabilizuojantį veiksnį, kuris smarkiai paveiktų jėgų pusiausvyrą šiame regione.“

Kiek anksčiau JAV prezidento padėjėjo nacionalinio saugumo klausimams pavaduotojas Antony Blinkenas pareiškė, kad Vašingtonas gali suteikti karinę pagalbą Ukrainai, praneša „Reuters“.

Trečiadienį kalbėdamas Kongrese, E. Blinkenas pasiūlė peržiūrėti dabartinę JAV politiką ir panaikinti ginkluotės tiekimo Ukrainai apribojimus.

„Rusija pažeidinėja jos pačios Minske pasirašytus susitarimus. Sulaikyti Maskvą nuo tolesnių žingsnių gali tik Ukrainos ginkluotųjų pajėgų potencialo stiprinimas, taip pat ir tiekiant letalinius ginklus, - pažymėjo pareigūnas. - Manau, kad reikia apsvarstyti šį klausimą“.

E. Blinkenas neatsakė į klausimą, ar jis pats pritaria idėjai tiekti ginklus Kijevui.

Per tarpinius rinkimus į JAV Kongresą, įvykusius lapkričio 5-ąją, daugumą Senate iškovojo respublikonai, nuosekliai stojantys už tiesioginę karinę pagalbą Ukrainai. Anksčiau Vašingtonas skyrė Ukrainai 25 milijonus dolerių: 5 - kariškiams rengti, 20 - neletalinei ginkluotei pirkti.