Politikas taip pat užsimena apie galimybę Rusijos turimą branduolinę ginkluotę dislokuoti Artimuosiuose Rytuose, o konkrečiai – nestabilų etapą išgyvenančioje Sirijoje, kur veikia įvairios teroristinės grupuotės.

„Manau, kad Rusija pati šiuo metu priversta paišyti raudonas linijas. Atėjo laikas ekspertams svarstyti nesimetriško atsako į Jungtinių Valstijų veiksmus variantus, kurie ne tik suniveliuotų jų sankcijas, bet ir padarytų žalos“, – TASS sakė pirmasis Valstybės Dūmos ekonomikos politikos, inovatyviojo vystymosi ir verslo komiteto pirmininko pavaduotojas bei asociacijos „Gynybos bendrovių bendradarbiavimo lyga“ prezidentas Vladimiras Gutenevas.

Kalbėdamas apie tokias atsakomąsias priemones, deputatas įvardijo galimybę kitose šalyse, pavyzdžiui, Sirijoje dislokuoti taktinio branduolinio ginklo kompleksų, ginkluotės eksporto schemose atsiskaitymus sieti su kriptovaliutomis ar auksu, taip pat sustabdyti Rusijos Federacijos dalyvavimą įvairiuose susitarimuose, įskaitant ir raketinių technologijų neplatinimą.

„Ne paslaptis, kad jau pradėta daryti rimtą spaudimą Rusijai – ir jis tik augs – karinio ir technologinio bendradarbiavimo srityje, įskaitant pardavimus užsienyje. Mes matome, kad amerikiečiai jau kalba ir apie sankcijas valstybėms, kurios iš Rusijos perka ginkluotę“, – aiškina V. Gutenevas.

Anot politiko, Rusijai „vertėtų pasekti Jungtinių Valstijų pavyzdžiu ir užsienyje dislokuoti savo taktinių branduolinių ginklų. Neatmetu galimybės, kad teoriškai viena iš tokių šalių galėtų tapti Sirija, kur turime savo gynybinę aviacijos bazę“, – teigia Rusijos politikas ir technikos mokslų daktaras.

Be to, V. Gutenevas mano, kad Jungtinės Valstijos galiausiai ims Rusijai trukdyti pardavinėti ne tik ginklus, bet ir civilinę produkciją. Tokiais atvejais, anot politiko, „vertėtų apsvarstyti galimybę operacijas vykdyti kriptovaliutomis, kurios būtų pririštos prie aukso vertės“.

„Esu tikras, kad tiek Kinijai, tiek Indijai, tiek kitoms šalims tai bus labai įdomu“, – tvirtina parlamentaras.

Tokių priemonių kompleksas, teigia politikas, „taptų labai rimtu argumentu“.

„Bokso kovoje neįmanoma tik meistriškai vengti smūgių, bet nesmūgiuoti pačiam, juo labiau, kai tai ima virsti kova be taisyklių, o teisėjai (šiuo atveju tarptautinės institucijos) nesikiša“, – pridūrė V. Gutenevas.

Kalbant apie dabartines sankcijas, anot V. Gutenevo, jos negali padaryti daug žalos Rusijos gynybos ir pramonės kompleksui.

„Importo pakeitimo vietos produkcija programa parodė labai gerų rezultatų, atsirado alternatyvių tiekėjų, o būtinųjų elektronikos atsargų užsipirkta keleriems metams į priekį. Nepaisant to, nerimą kelia tai, kad sankcijos nemažina apsukų ir akivaizdžiai tampa neišvengiamos“, – konstatuoja politikas.

DELFI primena, kad JAV Valstybės departamentas penktadienį paskelbė naujų sankcijų Rusijai paketą, įsigaliosiantį rugpjūčio 27 dieną.

Šįkart tarp varžomųjų priemonių bus draudimas teikti Rusijai užsienio pagalbą, parduoti ginkluotės ir finansuoti tokius sandorius, atsisakymas teikti JAV valstybines paskolas ir draudimas eksportuoti į šią šalį dvejopos paskirties prekes ir technologijas.

Numatoma, kad bus nutraukta bet kokia Rusijai teikiama pagalba, išskyrus humanitarinę pagalbą, maisto produktų ir žemės ūkio produktų tiekimą.

Valstybės departamentas nurodė, kad sankcijos įsigalios nuo rugpjūčio 27 d., remiantis įstatymu dėl ginkluotės eksporto kontrolės.

Be to, jokie JAV vyriausybės departamentai ir agentūros, įskaitant Eksporto ir importo banką, neteiks Rusijai jokių paskolų, kredito garantijų ir neteiks finansinės pagalbos.

Rusijai taip pat nebus parduodama jokių gynybos paskirties prekių ir paslaugų, įskaitant projektavimo ir statybos paslaugas. Nebus išduodamos ir licencijos eksportuoti į Rusiją bet kokias prekes, įtrauktas į JAV ginkluotės sąrašą.

Valstybės departamentas pažymėjo, kad vadovaujantis JAV nacionalinio saugumo interesais sankcijos iš dalies nebus taikomos teikiant licencijas vyriausybės struktūrų bendradarbiavimui kosmoso ir komercinių kosminių skrydžių srityje, tačiau dėl kiekvieno atvejo bus sprendžiama atskirai.

Tačiau sankcijos paveiks nacionalinio saugumo požiūriu jautrių prekių ir technologijų eksportą į Rusiją.

Vieno Rusijos analitinio centro – Užsienio ir gynybos politikos tarybos – prezidiumo pirmininkas Fiodoras Lukjanovas sakė, kad naujosios sankcijos dar smarkiau paveiks Maskvą ir kad abiejų šalių santykiai krypsta konfrontacijos link.

„Su kiekvienu sankcijų įvedimo raundu jautrumas palaipsniui didėja, ir jos jau seniai prarado simbolinį pobūdį bei tapo realiomis. Tikslas – apriboti Rusijos ekonomines ir finansines galimybes. Procesas nepaliaujamai juda šia kryptimi, konfrontacijos link. Nekyla jokių abejonių, kad šios sankcijos – ne paskutinės; jos bus griežtinamos, plečiamos ir gilinamos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė F. Lukjanovas.

Kalbėdamas apie Maskvos ir Vašingtono santykių būklę politologas pridūrė: „Santykiai siaubingi. Nėra jokių prošvaisčių, taip pat nėra jokio pagrindo jų laukti iš JAV. Padėtis juda konfrontacijos link.“

Pasak F. Lukjanovo, viena svarbiausių Amerikos sankcijų skelbimo paskatų yra JAV vidaus politinė padėtis.

„Jungtinėse Valstijos vyksta itin aštri vidaus kova. Net jeigu tai nėra pagrindinis ir veiksmingiausias sankcijų motyvas, tai yra šio sankcijų aktyvumo stiprus katalizatorius. Vidaus kova, susijusi su Kongreso kadencijos vidurio rinkimais, tęsis. Padėtis vystytis ankstesne linkme“, – sakė analitikas.