J. Epsteinas buvo sulaikytas savaitgalį, prieš teismą Niujorke jis turėtų stoti jau pirmadienį. Kaltintojai greičiausiai tvirtins, jog jis gali bandyti sprukti, todėl už užstatą jo paleisti nevertėtų.

Kaip pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, pirmadienį jam buvo oficialiai pareikšti kaltinimai išnaudojus daugiau nei tuziną mergaičių, kai kurioms iš jų buvo vos 14 metų. Jis taip pat kaltinamas organizavęs prekybos žmonėmis tinklą, o aukoms mokėjo pinigus, kad šios į pinkles įviliotų kitas aukas.

Vienas teisėsaugos pareigūnas sakė, kad ši byla susijusi su kaltinimais, kad 66 metų finansininkas, kadaise turėjęs reikalų su įtakingiausiais pasaulio žmonėmis, savo namuose Floridoje ir Niujorke nepilnametėms merginoms mokėjo už erotinio pobūdžio masažo paslaugas, prie jų priekabiavo seksualiai.

Su žurnalistais apie bylą kalbėję pareigūnai pageidavo išlikti anonimais. Teismo dokumentai laikomi paslaptyje.

Finansininko teisininkai su žurnalistais bendrauti taip pat nenori.

J. Epsteinas, tarp kurio bičiulių – Donaldas Trumpas, Billas Clintonas ir princas Andrew, buvo sulaikytas šeštadienį, kai jo privatus lėktuvas nusileido Prancūzijoje.

Lėktuvą Teterboro oro uoste netoliese Niujorko pasitiko federaliniai agentai ir Niujorko policija. Šiuo metu sulaikytasis laikomas Metropoliteno pataisos namuose – įkalinimo įstaigoje, esančioje netoliese Manhatano teismo, kur jis ir pasirodys.

Buvęs kaltintojas Davidas Weinsteinas teigia, kad praktiškai nėra vilties, jog po posėdžio J. Epsteinas bus paleistas namo. Remiantis federalinio teismo tvarka, kaltintojai kaltinamąjį gali už grotų laikyti papildomai dar tris dienas iki paleidimo už užstatą svarstymo, nenurodyti jokios konkrečios priežasties. Tai reiškia, kad posėdis dėl paleidimo už užstatą vyks ketvirtadienį.

„Akivaizdu, jog valdžia suinteresuota matyti jį už grotų. Tas vyrukas milijonierius ar milijardierius. Jis turi pinigų. Jeigu paleis jį už užstatą, jis gali pasprukti, ar išvykti į jurisdikciją, kur jam negrėstų ekstradicija. Tada jį visi matytų kaip savo ausis“, – komentuoja D. Weinsteinas.

J. Epsteino sulaikymas, apie kurį pirmieji parašė „The Daily Beast“, įvyko kaip tik tuo metu, kai sugrįžo susidomėjimas 2008 metų įvykiais, kai finansininkui pavyko sausam išlipti iš balos pripažinus savo kaltę dėl švelnesnių kaltinimų ir gavus simbolinę laisvės atėmimo bausmę.

Remiantis tuometiniu susitarimu, už kurį buvo atsakingas buvęs Majamio prokuroras ir D. Trumpo darbo reikalų sekretorius Alexanderis Acosta, J. Epsteinas išvengė laisvės atėmimo iki gyvos galvos ir kalėjime praleido vos 13 mėnesių – jis pripažino savo kaltę dėl valstijos kaltinimo skatinus nepilnamečius asmenis užsiimti prostitucija. Taip pat jis privalėjo pasiekti finansinių susitarimų su dešimtinis nuo jo veiksmų nukentėjusiųjų ir buvo registruotas kaip seksualinis nusikaltėlis.

A. Acosta tvirtina, kad toks bylos sprendimas buvo tinkamas tokioms aplinkybėms, nors Baltieji Rūmai vasarį ir pareiškė „pasidomėsiantys“ minėtuoju susitarimu.

Susitarimas, apie kurį daug ir išsamiai rašė „Miami Herald“, šiuo metu bandomas užginčyti Floridos federaliniame teisme. JAV apygardos teisėjas Kennethas Marra iš Floridos šiais metais nusprendė, kad, remiantis Floridos įstatymais, dėl susitarimo buvo būtina pasitarti ir su aukomis, o šiuo metu svarstoma, ar nevertėtų jo iš viso anuliuoti.

Kol kas nėra aišku, ar minėtoji byla ir naujoji byla susijusios su tomis pačiomis aukomis, nes jos kone visos anonimės. Net ir tokiu atveju, kaip teigia D. Weinsteinas, susitarimas galioja tik su pietinės Floridos apygardos kaltintojais. Naują bylą iškėlė pietinė Niujorko apygarda.

Ankstesnis susitarimas buvo susijęs su kaltės pripažinimu valstijos lygmeniu, o naujausia byla – federalinis reikalas.

Remiantis Floridos teismo dokumentais, pareigūnai tvirtina, kad J. Epsteino viloje Palm Biče viešėjo per 40 nepilnamečių mergaičių, kurios teko teikti seksualines paslaugas. Nusikalstama veikla vykdyta tiek J. Epsteino namuose Niujorke, tiek Naujoje Meksikoje, tiek privačioje saloje Karibuose.