Pastaraisiais dešimtmečiais į šį miestą atvyko daugybė užsienio valstybių piliečių, suviliotų Dubajaus "naftos dolerių" spindesio, - tiek paprastų darbininkų, tiek aukščiausio rango įmonių vadovų. Manoma, kad imigrantai šiuo metu sudaro daugiau negu 90 proc. visų miesto gyventojų ir net 99 proc. visų privataus sektoriaus darbuotojų.

Kaip pranešė JAV dienraštis "The Washington Post", pastaruoju metu Dubajaus įvaizdis ėmė sparčiai keistis. Gausėja pranešimų, kad vis daugiau užsieniečių, kurie dar neseniai žarstė išsvajotus turtus ir nerūpestingai leido laiką arabų šeichų draugijoje, patenka į kalėjimą dėl abejotinų kaltinimų sukčiavimu.

Už grotų jau atsidūrė garsaus JAV investicinio banko "JPMorgan" darbuotojas, JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų Vakarų šalių nekilnojamojo turto vystytojai, prabangių jachtų statytojas iš Vokietijos ir du australai, vadovavę ambicingam jūros pakrantės užstatymo projektui. Daugėja įtarimų, kad krizės laikotarpiu smarkiai padidėjus nuostoliams, svetimšalius bandoma paversti atpirkimo ožiais.

Laukti ar sprukti

Keli užsieniečiai jau nuteisti, daugeliu atvejų - už čekių klastojimą. Kiti priversti laukti ne vieną mėnesį, kol jiems bus pareikšti kaltinimai. Kai kurie per savo advokatus skelbia, kad prižiūrėtojai su jais blogai elgiasi: neleidžia miegoti, neduoda valgyti, nuolatos grasina. Buvęs Prancūzijos žvalgybos pareigūnas Herve Jaubert'as, nors ir neturėdamas asmens dokumentų, sugebėjo pabėgti iš Dubajaus pripučiama valtimi ir persirengęs religinga musulmone moterimi. Prancūzas, išvengęs grėsmės atsidurti kalėjime, išsivežė į Vakarus garso įrašą, kuriame aiškiai girdėti, kaip saugumo pareigūnas per apklausą grasina kankinti jį adatomis.

"Jie išsirinko ne tą vaikiną, - sakė H.Jaubert'as, Dubajaus turtuoliams kūręs prabangius povandeninius laivus, o vėliau apkaltintas pasisavinęs 3,8 mln. dolerių. - Turėdamas tokios patirties sugebu keliauti ir be paso."

Skaidrumo stoka

Kol kas nežinoma, kiek imigrantų Dubajuje šiuo metu laukia teismo dėl įtariamų finansinių nusikaltimų. "Galiu pasakyti tik tiek, kad šis skaičius tikrai didėja", - dienraščiui teigė žmogaus teisių gynėjų organizacijos "Human Rights Watch" ekspertas Sameras Muscati. Pasak jo, nemaža dalis kaltinamųjų gali būti tikrai prasikaltę, tačiau nerimauti verčia faktas, kad Dubajaus teisėsaugos sistemoje stokojama skaidrumo ir pagarbos teisės viršenybei.

Vienas liūdniausių pavyzdžių - libaniečių kilmės JAV piliečio Zacko Shahino likimas. Jis vadovavo vienai iš daugybės Dubajaus nekilnojamojo turto kompanijų, tačiau praėjusių metų kovą buvo sulaikytas ir 16 dienų praleido visiškai izoliuotas, o oficialių kaltinimų korupcija laukė ilgiau kaip metus. Suimtojo šeima sumokėjo 1,1 mln. dolerių užstatą ir spaudoje ėmė liaupsinti Dubajaus valdytoją Sheikhą Mohammedą bin Rashidą al Maktoumą. Tą pačią dieną, kai Z.Shahinas turėjo būti paleistas, atvyko saugumo pareigūnai ir jį vėl sulaikė dėl kitų kaltinimų. Įspūdingas užstatas taip ir nebuvo grąžintas.

Siaubingi sprendimai

Vis daugiau užsienio verslininkų, įkliuvusių į skolų pinkles, skuba sprukti iš Dubajaus, kol dar ne vėlu. Britas Simonas Fordas, kai tapo nemokus, iš pradžių pabėgo, o paskui parašė emocingą viešą laišką "Dubajaus žmonėms". Jame atsiprašė dėl savo poelgio, tačiau pabrėžė, kad šis miestas "verčia žmones priimti siaubingus sprendimus".

H.Jaubert'as, sėkmingai pasprukęs nuo nemalonumų, šiuo metu su šeima gyvena JAV Floridos valstijoje ir rašo knygą "Pabėgimas iš Dubajaus". Galbūt jo patarimai iš tiesų padės kitiems krizės įkaitams.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją