Irano prezidentas Hassanas Rouhani buvo laikomas vienu iš nuosaikiausių šalies valdžios veikėjų, tačiau įstatymo projekto atsiradimas aiškiai parodė, jog kardinalūs įsitikimai šioje tolerancijos nepripažįstančioje šalyje liko kaip buvę.

Įstatymo, kuriam jau pritarė Irano parlamentarai, projekte numatyta, jog mergaitės su tėvo sutikimu gali tuoktis sulaukusios vos 13 metų, o berniukai gali kurti šeimą gali sulaukę 15 metų.

Kaip skelbia „The Guardian“, įstatymas svarstomas kaip tik tuo metu, kai visi dar gyvai primena istorinį Irano prezidento H. Rouhani skambutį JAV vadovui Barackui Obama – tai buvo pirmasis šių dviejų šalių prezidento pokalbis po 34 metų pertraukos. Visus nustebino ir nesenas Irano prezidento pareiškimas per interviu CNN, kuriame jis pripažino Holokausto egzistavimą (ilgą laiką Irano religiniai ekstremistai jo faktą neigė).

Įstatymo projektas ne tik nustato naujas šeimos kūrimo amžiaus ribas. Žmogaus teisių gynėjai labiausiai nuogąstauja dėl incesto.

„Šis įstatymas legalizuoja pedofiliją“, - piktinasi advokatė Shadi Sadr, priklausanti organizacijai „Justice for Iran“.

„Irano kultūrai praktika vesti savo įdukrą nėra įprasta. Mūsų šaliai incesto problema nėra svetima – kaip ir kitoms pasaulio šalims, tačiau šis įstatymas legalizuoja pedofiliją, kelia pavojų mūsų vaikams ir nusikaltimą bando paversti kultūros norma“, - teigia advokatė.

Irano pareigūnai tvirtina, jog galimybės įtėviams vesti savo įdukras klausimas kilo iš praktiškumo, nes įvaikintos mergaitės prie įtėvių privalo slėptis po hidžabu. O moterys jį privalo dėvėti prie įsūnių.

Sh. Sadr tvirtina, jog šis įstatymas tėra teisinis manevras, skirtas dar labiau iškreipti normalios šeimos sampratą – seksas santuokos atveju labai svarbus argumentas, nors viešai jo svarba ir menkinama.

„Šis įstatymas – puikus pretekstas pedofilams įsivaikinti“, - konstatuoja advokatė.

Kol kas lieka neaišku, ar įstatymo projektas įveiks paskutinę kliūtį ir bus patvirtintas Irano sergėtojų tarybos, tačiau priešininkus siutina jau pats faktas, kad toks įstatymo projektas atsirado.

Vaikų santuokos Irane – viena iš opiausių problemų. Šalies naujienų agentūra skelbia, jog vien 2010 metais buvo apvesdinti ar ištekintos 42 tūkst. 10-14 metų vaikų.

Jeigu įstatymas bus priimtas, Irano valdžia kelyje į šalies modernizaciją žengs žingsnį atgal.

Rugpjūtį prezidento postą palikus Mahmoudui Ahmadinejadui, H. Rouhani iš visų jėgų stengėsi pelnyti progresyviai mąstančio lyderio reputaciją – jis netgi susikūrė paskyrą socialiame tinkle „Twitter“.

Didžiausias lūžis įvyko B. Obamai paskelbus, jog JAV ir Irano prezidentai kalbėjosi telefonu. JAV prezidentas sako, jog pokalbis, „nors ir paliudijo, jog dvi šalis ir skiria nepasitikėjimo viena kita praraja, suteikė vilties, jog sudėtingą praeitį galbūt pavyks užmiršti“.