Šis 93 metų diplomatas dirbo valstybės sekretoriumi ir nacionalinio saugumo patarėju prezidentų Richardo Nixono ir Geraldo Fordo administracijose. Jis buvo diplomatinių santykių su Kinija atkūrimo architektas ir prisidėjo prie derybų dėl Paryžiaus taikos sutarties, kuria buvo užbaigtas Vietnamo karas.

Jis tebėra gerbiamas politikos ekspertas ir konsultantas, tačiau jo reputaciją aptemdė kritika dėl vaidmens JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) remtame sukilime Čilėje ir Amerikos vykdytame neteisėtame Kambodžos bombardavime Vietnamo karo laikais.

D.Trumpas, kuris visiškai neturi užsienio politikos patirties ir nėra užėmęs jokio valdžios pareigūno posto, jau buvo susitikęs su H. Kissingeriu per savo kampaniją ir su malonumu vėl jį priėmė savo rezidencijoje dangoraižyje „Trump Tower“.

Būtent ten itin glaudi respublikono komanda diskutuoja, ką reikėtų pakviesti prisijungti prie išrinktojo prezidento administracijos, o stebėtojai ir užsienio šalių sostinės stengiasi įžvelgti, ar D.Trumpo pasirinktos darbuotojų ir kabineto narių kandidatūros ką nors liudija apie jo būsimos politikos kryptį.

„Didžiai gerbiu daktarą Kissingerį ir vertinu, kad jis pasidalijo savo mintimis su manimi“, – sakė D.Trumpas po susitikimo magnatui priklausančiame prabangiame dangoraižyje Niujorke. Be to, jiedu aptarė įvykius Kinijoje, Rusijoje, Europoje ir likusiame pasaulyje.

Nors H. Kissingeris ir džiaugėsi galėdamas pasidalyti savo išmintimi su D.Trumpu, jis buvo artimesnis turtuolio konkurentei demokratei Hillary Clinton ir prisipažino, kad tikėjosi jos pergalės prezidento rinkimuose.

Interviu su žurnalo „The Atlantic“ redaktoriumi Jeffrey Goldbergu H. Kissingeris sakė, kad iš visų 2016-ųjų kandidatų tik H. Clinton laikėsi Amerikos „tradicinio, į išorę žiūrinčio, internacionalistinio modelio“.

Jo teigimu, nežinomybė dėl D.Trumpo pažiūrų reiškia, kad „pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos Amerikos ateities santykiai su pasauliu nėra visiškai tvirti“.

Vėliau tą dieną D.Trumpas susitiko su Japonijos premjeru Shinzo Abe, o artimiausiomis dienomis jis turėtų išsirinkti savo valstybės sekretorių, nacionalinio saugumo patarėją ir gynybos sekretorių.