„Anupras buvo išrinktas primu“, - žurnalistams pranešė Bažnyčios atstovė spaudai Žana Ševčenko.

Primo rinkimai vyko Kijevo Pečorų Lauroje, Šv.Antano ir Šv. Teodozijaus valgomojo cerkvėje. Dviem turais vykęs balsavimas buvo slaptas, jam buvo pateikti visų 74 pareigas einančių vyskupų vardai.

Pranešus apie naujojo metropolito išrinkimą buvo pradėta skambinti Pečorų Lauros šventovių varpais.

Prieš rinkimus Černivcių ir Bukovinos hierarchas buvo minimas kaip vienas realiausių kandidatų į šį postą, ypač dėl to, kad jis nesivelia į politiką ir yra itin apdairus.

Vis dėlto kiti stebėtojai 69 metų naująjį metropolitą, kuris iki šiol dirbo pietvakarių Ukrainoje, apibūdina kaip konservatyvų ir prorusišką hierarchą.

Anupro išrinkimą metropolitu taip pat palaimino Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas, kuris atvirai remia šalies lyderį Vladimirą Putiną.

Vis dėlto Rusijos ortodoksų galva tiesiogiai nesikišo į rinkimus, o jo atstovas spaudai nurodė, kad šis balsavimas yra jų Ukrainos atšakos „vidaus reikalas.“

Prieš balsavimą Ukrainos prezidentas Petro Porošenko pažymėjo „Bažnyčios patriotišką potencialą“ ir pridūrė, kad rinkimai vyksta „sunkiausiu Ukrainos istorijos laikotarpiu, kai liejasi kraujas ir mes kenčiame nuo užsienio agresijos.“

„Šiomis sąlygomis vienijantis Bažnyčios vaidmuo ir jos šviečiamasis bei patriotinis potencialas yra nepaprastai svarbus“, - sakoma jo pranešime.

Pačiam P.Porošenkai, kaip buvo kalbama, labiau priimtinas būtų buvęs Vinycios ir Baro metropolitas Simeonas.

Kaip pranešta, naujasis primas į savo sostą įžengs sekmadienį, rugpjūčio 17-ąją.

Anupro pirmtakas, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (Maskvos patriarchato) primas, Kijevo ir visos Ukrainos metropolitas Vladimiras (Sabodanas), kuris buvo išrinktas 1992 metais, mirė šių metų liepos 5-ąją.

Krikščionys ortodoksai sudaro didžiumą Ukrainos tikinčiųjų, bet ši bendruomenė yra skilusi į dvi pagrindines Ukrainos Ortodoksų Bažnyčias – vieną ištikimą Maskvos patriarchatui, o kitą - Kijevo patriarchatui.

Iš šių dviejų bendruomenių didžiausia yra Maskvos patriarchato viršenybę pripažįstanti Ortodoksų Bažnyčia – jai priklauso daugiau kaip 11 tūkst. parapijų, tačiau ji veikia kaip pusiau autonomiška Bažnyčia ir nepaklūsta raginimams grįžti prie visiško pavaldumo Maskvai.