Į šiuos klausimus Delfi.ru atsakė portalo „Meduza“ įkūrėja, generalinė direktorė Galina Timčenko.

– Ar pavyko „Meduzai“ gauti daugiau ar mažiau tikslų paaiškinimą, kodėl Rusijos TM priėmė tokį sprendimą?

– Nenorime spėlioti ir nežinome, kodėl taip įvyko būtent dabar. Tačiau matome, kaip 2021 m. Rusijoje pasikeitė situacija – baudžiamąsias bylas dabar kelia ne tik aktyvistams, bet ir žurnalistams. Yra bauginantis 2021 m. kontekstas, šiame kontekste visa tai atrodo logiškai. Tačiau mes nežinome tikslių priežasčių.

– Ar leidinys ketina apskųsti jį teisme?

– Mes pateiksime dokumentus, nes manome, kad svarbu pamėginti. Vis tik perspektyva – nulis.

– Jei kalbėtume apie reklamos užsakovų sumažėjimą, koks procentas partnerių liko dirbti su „Meduza“?

– Mes neviešiname duomenų apie biudžetą. Galiu pasakyti tik tiek, kad mūsų verslo modelio pagrindas buvo vietinė reklama.

– Kiek darbuotojų dirbo leidinyje tuo metu, kai „Meduzą“ pripažino užsienio agentu, ir kiek liko dabar?

– Kol kas su mumis – didžioji komandos dalis, bet praėjo tik dvi savaitės. Dar anksti apie tai kalbėti.

– Ar su skaitytojų parama pavyko užkamšyti didžiausias spragas biudžete?

– Kol kas nesame pasirengę susumuoti sutelktinio finansavimo kampanijos rezultatų. Ji dar tik prasidėjo. Matome, kad skaitytojai mus palaiko. Mus užvertė laiškais su meilės prisipažinimais ir žodžiais, koks svarbus žmonėms mūsų darbas. Tačiau anksti suvedinėti finansinius rezultatus.

– Ar hipotetiškai leidinys gali ateityje pereiti prie tokio veiklos modelio ir tokio lėšų pritraukimo? Pavyzdžiui, investuoti į plėtrą „Patreon“ platformoje?

– „Patreon“ – tiesiog vienas iš sutelktinio finansavimo instrumentų. Apskritai kalbant apie tokį modelį, galiu pasakyti – taip, mes diegiame šį modelį. Tik, žinoma, vien sutelktinis finansavimas – ne visai teisinga ir stabilu. Bet kol kas anksti sumuoti rezultatus ir daryti išvadas. Todėl vienareikšmiško atsakymo čia nėra.

– Ar siejate išpuolį prieš „Meduzą“ su nesutarimais tarp Latvijos ir Rusijos, konkrečiai – su Latvijos sprendimu blokuoti RT portalą, uždrausti kelių Rusijos kanalų retransliavimą, taip pat baudžiamųjų bylų latvių žurnalistams, dirbusiems su kontroliuojančiąja bendrove, tarptautine medijų grupe „Rossija segodnia“, iškėlimą?

– Tai viena iš versijų, ji atrodo tikėtina. Tačiau vienos priežasties niekada nebūna. Tai – priežasčių rinkinys, o ši gali būti viena iš jų.

– Ar svarstoma galimybė užregistruoti leidinį su tokiu pačiu ar panašiu prekės ženklu iš naujo – Rusijoje ar kitoje šalyje, siekiant atsikratyti „užsienio agento“ statuso?

– Tai nepadės. Valdininkams niekas netrukdo įtraukti ir naują juridinį asmenį į „užsienio agentų“ registrą.

– Ačiū už atsakymus.

Delfi.ru primena, kad neseniai Rusijos TM pripažino „Meduzą“, vieną iš didžiausių naujienų portalų rusų kalba, užsienio agentu. Leidinys, kurio redakcija nuo 2014 m. yra Rygoje, praktiškai iš karto atsidūrė ties uždarymo riba.

„Meduza“ atidarė paramos rinkimo svetainę https://support.meduza.io/ ir stipriai sumažino išlaidas, tačiau neteko reklamos užsakovų, o galimos baudos kelia grėsmę leidinio ateičiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)