Argentinos šiaurinėje dalyje esančioje Tukumano provincijoje, patvirtinus vienuolikmetės nėštumą, pati mergaitė ir jos mama praėjusį mėnesį medikų prašė atlikti abortą. Vietinė žmogaus teisių gynėjų grupė „Andhes“ tvirtina, kad mergaitės nėštumas truko dar kelias savaites, kol vietos valdžia pagaliau pritarė procedūrai. Šį atvejį komentuojantis teisėjas pareiškė praėjusią savaitę, kad mergaitei bus galima daryti abortą.

Tačiau vietos sveikatos apsaugos specialistai tvirtina, kad mergaitės motina iš pradžių sakė pasirūpinsianti kūdikiu jam gimus, ir oficialų prašymą dėl aborto pateikė tik praėjusią savaitę. Sveikatos apsaugos departamentas surado gydytoją, kuris galėtų atlikti šią procedūrą, tačiau jis pareiškė, kad abortas galimai kelia riziką jos gyvybei, mat vienuolikametė jau 23 savaites nėščia.

Abortas „pasmerktų ją kančioms“, sakė gydytojas Jose Gijena, todėl jam teko atlikti nedidelį Cezario pjūvį.

Mergaitės kūdikis buvo paguldytas į ligoninę, tačiau tikimybė jam išgyventi labai menka.

Valstybinės naujienų agentūros „Telam“ teigimu, Tukumano sveikatos apsaugos ministrė Rossana Chahla sakė, kad aborto buvo paprašyta tik vasario 25 dieną.

„Noriu pasakyti jums ir jus informuoti, kad sveikatos apsaugos sistema abortui netrukdė ir jo neatidėliojo“, – sakė R. Chahla žurnalistams.

Per pastarąsias savaites sveikatos priežiūros pareigūnai taip pat suabejojo, ar mergaitės motina gali prašyti atlikti dukrai abortą, nes vaikas gyvena su savo senele, tad paprašė šeimos teismo pareikšti savo nuomonę.

Abortai Argentinoje yra neteisėti, tačiau dabartiniai įstatymai leidžia atlikti šią procedūrą išprievartavimo atvejais arba tuomet, kai nėštumas kelia pavojų motinos sveikatai. Kitais atvejais abortus pasirinkusios moterys gali sėsti už grotų ketveriems metams.

Kaip pranešė „Telam“, mergaitė patyrė savo senelės partnerio seksualinę prievartą.

Kai vasario 26 dieną teisėjas suteikė leidimą mergaitei atlikti abortą, tai turėjo būti padaryta Evos Peron ligoninėje. Tačiau medicinos personalas nesutiko atlikti aborto, pasinaudodamas teise atsisakyti daryti procedūrą dėl moralinių įsitikinimų.

Žmogaus teisių aktyvistai Argentinoje sako, kad sunku rasti, kas šalyje atliktų teisėtus abortus, mat gydytojai dažnai nesiryžta tam. „Adhes“ vadovė Fernanda Marchese kritikavo valdžią dėl to, kad buvo vilkinamas leidimo atlikti abortą patvirtinimas. Pasak jos, taip buvo pažeistos vienuolikmetės teisės.

Šis atvejis sukėlė didelį žmogaus teisių gynėjų ir teisę į abortą ginančių aktyvistų pasipiktinimą. Savo pranešime Nacionalinė teisės į legalius, saugius ir laisvus abortus kampanija teigė, kad tai, jog mergaitė buvo verčiama įveikti nėštumą ir gimdyti, yra kankinimas.

Amnesty International“ pasmerkė tai, kad sveikatos apsaugos pareigūnai nesiėmė skubių veiksmų, kad būtų nutrauktas mergaitės nėštumas.

„Nepagrįstas teisėto aborto delsimas pažeidė mergaitės teisę į sveikatą, jos autonomiškumą, privatumą ir intymumą, taip ji patyrė antrinę prievartą“, – teigiama minėtos organizacijos Argentinos padalinio pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Šioje Lotynų Amerikos šalyje aštrios diskusijos dėl abortų verda jau seniai. Argentinos Aukščiausiasis Teismas 2012 metais dekriminalizavo abortus išprievartavimo atvejais.

Pernai metais tūkstančiai žmonių išėjo į gatves, kai įstatymų leidėjai diskutavo dėl teisės aktų, kurie leistų legalizuoti abortus per pirmąsias 14 nėštumo savaičių. Įstatymo projektas nedidele persvara buvo atmestas.

Guttmacher instituto teigimu, Lotynų Amerikoje abortai legalizuoti tik trijose šalyse.