Vartotojų sveikatos prievaizdo vadovė A. Popova „Komsomolskaya Pravda“ radijo stočiai sakė, kad, prieš pirmąją iš dviejų skiepo injekcijų, žmonės turėtų bent dvi savaites nevartoti alkoholio. Po skiepo abstinencija, anot ekspertės, turėtų trukti dar 42 dienas.

„Sputnik V“, kurio licencijos procesas prasidėjo dar nebaigus paskutinio klinikinių tyrimų etapo, jau skiepijami gydytojai, kariai, mokytojai ir socialiniai darbuotojai. Šiai grupei žmonių vakcina parūpinta skubos tvarka. Maskvoje šeštadienį prasidėjo masinio skiepijimo nuo COVID-19 programa. Pirmą ir antrą skiepo nuo COVID-19 dozę skiria 21 dienos pertrauka.

„Tai man tikrai kelia nerimą. Tikrai negaliu garantuoti, kad 80 dienų nevartosiu alkoholio. Juk organizmas, negaudamas alkoholio, gali patirti didžiulį stresą, ypač švenčių laikotarpiu, o tai būtų žymiai baisiau nei vakcinos šalutinis poveikis ir galima nauda“, – teigia pakalbinta Maskvos gyventoja Jelena Kriven.

J. Kriven turėjo omenyje Naujųjų metų laikotarpį. Dauguma rusų pirmąsias dešimt 2021 metų dienų praleis ilsėdamiesi namuose ar užsienyje. Įprastai šiuo šventiniu metu alkoholio vartojimas drastiškai išauga.

Anna Popova

Rusai – viena iš daugiausiai alkoholio vartojančių tautų pasaulyje, nors suvartojamas kiekis nuo 2003 metų ir drastiškai sumenko.

A. Popova perspėja, kad alkoholis gali sukliudyti organizmui įgyti reikiamą atsparumą COVID-19.

„Alkoholis – papildomas, nereikalingas krūvis organizmui. Jeigu norime būti sveiki ir užsitikrinti stiprų imuniteto atsaką, turėtume alkoholio atsisakyti“, – teigia A. Popova.

Ekspertės patarimui nepritaria vakcinos „Sputnik V“ kūrėjas Aleksandras Gintsburgas. Vakcinos paskyroje tviteryje trečiadienį paskelbtas kitoks patarimas, o jį iliustravo šampano taurę keliančio Holivudo aktoriaus Leonardo DiCaprio nuotrauka.

„Viena taurė šampano dar niekam nepakenkė, net ir jūsų imuninei sistemai“, – ramina A. Gintsburgas. Jo teigimu, būtų protinga sumažinti alkoholio vartojimą ir taip palengvinti imuniteto susidarymą, tačiau pabrėžia, kad visai jo atsisakyti nėra jokio pagrindo.

Svarbiausia nevartoti alkoholio tris dienas prieš ir tris dienas po abiejų injekcijų. Bet toks patarimas taikomas visoms vakcinoms, o ne tik konkrečiai rusų pagamintai ar „Sputnik V“.

Tema sukėlė ir aštrią socialinės žiniasklaidos bendruomenės diskusiją.

„Pirmiausia ir reikėjo pradėti nuo alkoholio atsisakymo. Deja, bet daugumai šalies žmonių tai neįmanoma“, – feisbuke parašė Pavelas. Kitas komentatorius Konstantinas Roninio teigia: „Net ir aš tam nesiryžčiau, nors alkoholį vartoju nedažnai. Bet alkoholis per Naujuosius – šventa tradicija!“.

Kiti teigia, kad priešingas patarimas ir jų pačių patirtis parodė, kad jokio pagrindo paisyti A. Popovos patarimo, nėra.

„Tarp pirmos ir antros injekcijos gėriau taip, tarsi rytojus neišauštų. Antikūnų tiek, kad lenda iš ausų“, – rašo prisistatyti nepanoręs vienas Maskvos gyventojas.

Rusijoje per praėjusią parą užfiksuoti 28 585 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, taip pat mirė rekordiškai daug anksčiau užsikrėtusių pacientų – 613, rodo penktadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Per parą patvirtinamų mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius pradėjo augti lapkritį ir toliau auga gruodį. Ankstesnis didžiausias mirčių skaičius buvo 589 gruodžio 2 dieną.

Didžiausi sergamumo rodikliai toliau fiksuojami Maskvoje: per parą sostinėje nustatyta 7 215 COVID-19 atvejų ir mirė 77 pacientai.

Iki šiol Rusijoje testais patvirtinta 2 597 711 COVID-19 atvejų, 45 893 užsikrėtusieji mirė, 2 059 840 pasveikusių pacientų buvo išrašyti iš gydymo įstaigų, iš jų 26 171 – per pastarąją parą.

Šiuo metu šalyje žinomi 491 978 aktyvūs koronavirusinės infekcijos atvejai.