Dalinių užduotis yra atremti galimą Mariupolio, Berdiansko, Charkovo ir Luhansko šiaurės puolimą, pareiškė P. Porošenka Nacionalinio saugumo komiteto posėdyje.

NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo teigimu, rusų pajėgos vėl priartėjo prie Ukrainos sienos. Maskva, be to, ir toliau remia separatistus - juos apmoko ir tiekia ginklus, pareiškė jis Briuselyje po susitikimo su ES užsienio reikalų įgaliotine Federika Mogerini. Be to, esą Rytų Ukrainoje veikia Rusijos specialieji daliniai.

Prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose surengti rinkimai kelia grėsmę, kad užsidarys „galimybių langas“ taikiam kruvinos krizės sprendimui, pasakė antradienį ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

„Didžiausias pavojus kurį aš dabar matau, yra tas, kad mes galime uždaryti šį vidaus dialogo ir dialogo su Rusija langą“, įgyvendinant visų šalių rugsėjį sutartą taikos planą, pasakė F.Mogherini per spaudos konferenciją kartu su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

„Jie rizikuoja sukelti rimtą pavojų dialogo ir taikos keliui“, nubrėžta Minsko susitarimais, sakė ji ir pakartojo, kad separatistų surengti rinkimai buvo neteisėti ir nepripažintini.

„Svarbiausia šios dienos tema turėtų būti kaip užsitikrinti, kad randame konflikto sprendimą“, – nurodė F.Mogherini, paklausta, ar šie rinkimai pateisins naujas Europos Sąjungos sankcijas Rusijai, dėl jos vaidmens konflikte, kuris nusinešė jau apie 4 tūkst. gyvybių.

Europos Sąjungai šis klausimas nuolat rūpi, tad sankcijos, kaip vėl buvo aiškiai pažymėta, gali būti pakeistos priklausomai nuo realios padėties, pažymėjo ji.

J.Stoltenbergas, savo ruožtu, pasakė, kad „vadinamieji rinkimai ... vyko visiškai prieš“ paliaubų ir taikos protokolą, sutartą Baltarusijos sostinėje Minske.

Nors Rusija ir palaikė šiuos susitarimus, bet paskui pareiškė pripažinsianti separatistų rinkimus, dėl ko gali dar labiau sustiprėti konfliktas Ukrainos rytuose.

Po minėtų susitarimų Minske kovos kiek atslūgo, bet abiem pusėms pažeidinėjant paliaubas, aukų skaičius pastoviai augo.

J.Stoltenbergas pareiškė, kad Rusija ir toliau ginkluoja, apmoko ir remia separatistus, jos specialiosios pajėgos vis dar Ukrainoje, be to prie sienos telkiamos papildomos pajėgos.

Jis vėl paragino Rusiją pasinaudoti savo įtaka separatistams, kad šie laikytųsi Minsko susitarimų.

Kijevas ruošiasi ir pesimistiniam scenarijui

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtina, kad Kijevas ir toliau laikosi taikos karo draskomuose rytuose plano, nepaisydamas prieštaringai vertinamų, prorusiškų separatistų surengtų rinkimų.

„Ukraina lieka tvirta taikos plano šalininkė“, – pareiškė P.Porošenka per gynybos vadovų posėdį, tačiau, „kiti dalyviai“ nesilaiko savo įsipareigojimų, pridūrė prezidentas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtina, kad Kijevas ir toliau laikosi taikos karo draskomuose rytuose plano, nepaisydamas prieštaringai vertinamų, prorusiškų separatistų surengtų rinkimų.

Petro Porošenka
Ukraina lieka tvirta taikos plano šalininkė“, – pareiškė P.Porošenka per gynybos vadovų posėdį. Tačiau, „kiti dalyviai“, Rusijai pritarus paliaubų susitarimui, nesilaiko savo įsipareigojimų, pridūrė prezidentas.

Tačiau P.Porošenka dar sakė, kad Kijevas rengiasi ir pesimistiniam padėties raidos scenarijui.

„Likdama taikos plano šalininke, Ukraina labai atsakingai stengsis laikytis Minsko susitarimų. Tačiau tai nereiškia, kad Ukraina nebus pasirengusi ryžtingiems veiksmams pesimistinio negatyvaus scenarijaus atveju“, – pareiškė jis Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdyje.

Prezidentas sakė davęs atitinkamų nurodymų Generalinio štabo viršininkui ir gynybos ministrui.

„Šiandien suformuotos kelios naujos (karinės) dalys ir junginiai, kurie leis jau dabar užkirsti kelią galimam puolimui Mariupolio, Berdiansko, Charkovo kryptimis ir šiauriau Luhansko Dnepropetrovsko link“, – pažymėjo P.Porošenka, dar pridūręs, kad statomi įtvirtinimai rytuose, armija aprūpinama reikalinga karine technika ir ginkluote.