Pasak JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro Antonio Guterreso, dabartinį ES planą, pagal kurį per artimiausius dvejus metus numatoma paskirstyti 160 tūkst. Italijoje ir Graikijoje atsidūrusių pabėgėlių, reikia išplėsti, suteikiant ištremtiesiems „daugiau teisinių galimybių“.

„Požiūris į perskirstymą negali būti technokratiškas“, – sakė jis spaudos konferencijoje Atėnuose.

„Be humaniško požiūrio į perskirstymą šis procesas gali žlugti“, – perspėjo jis.

Graikijoje A.Guterresas baigė trijų dienų vizitą, per kurį jis aplankė pabėgėlių registracijos centrus Atėnuose ir Lesbo saloje – viename iš Graikijos taškų, kuriuos šiais metais užplūdo daugybė migrantų, perplaukusių Egėjo jūrą iš Turkijos.

Vien per praėjusį mėnesį žuvo dešimtys žmonių, bėgančių nuo karo bei skurdo Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje, kurie leidosi į rizikingą kelionę jūra menkomis valtimis.

Šiemet į Europą atvyko daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, ir žiemai artėjant jų tikimasi dar daugiau.

Tarptautinė migracijos organizacija penktadienį pranešė, kad itin smarkiai padaugėjo į Graikiją atvykstančių migrantų – apie 7 tūkst. per parą, kai rugsėjo pabaigoje būdavo po 4500 per parą.

ES migrantų perkėlimo programa šiuo metu vykdoma tik pabėgėliams iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos. Afganų, kurių šalis taip pat yra konflikto apimta, ši programa neapima.

Karščiausiuose pabėgėlių registravimo taškuose, Graikijoje ir Italijoje, kaip sutarė ES lyderiai susitikę praėjusį mėnesį, siekiama atskirti tikruosius pabėgėlius nuo ekonominių migrantų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)