Pusiau povandeninis laivas, niekada visiškai nepasineriantis po vandeniu jį eksploatuojant, buvo rastas sandėlyje Malagos uostamiestyje, nurodoma ispanų policijos pranešime.

Aptiktas aparatas buvo nebaigtas statyti. Tyrėjų vertinimu, buvo ketinama jį pritaikyti iki dviejų tonų narkotikų partijų gabenimui.

Tokius pusiau povandeninius laivus narkotikų platintojai naudoja, kad išvengtų pakrančių sargybos ir kitų institucijų patrulių.

2019 metų lapkritį Ispanijos policija perėmė, kaip manoma, pirmąjį Europoje kada nors aptiktą narkotikus gabenusį povandeninį laivą, tačiau jis buvo pastatytas Lotynų Amerikoje, kur tokie aparatai plačiai naudojami.

Aparatas Malagoje buvo rastas per plataus masto operaciją, vykdytą dalyvaujant policijos pareigūnams iš Kolumbijos, Nyderlandų, Portugalijos, JAV ir Jungtinės Karalystės, o tarptautinę veiklą koordinavo Europos policijos agentūra Europolas.

Iš viso buvo sulaikyti 52 asmenys, o policija atliko kratas 47 namuose Barselonoje, Malagoje ir dar aštuoniuose Ispanijos miestuose.

Be pusiau povandeninio laivo, pareigūnai taip pat rado Barselonos rajone pažangią laboratoriją, pajėgią per mėnesį pagaminti 750 kg narkotikų, taip pat 15 m ilgio katerį iš stiklaplasčio, 400 kg kokaino, 700 kg hašišo ir daugiau nei 100 tūkst. eurų grynųjų.

Per pernai prasidėjusią operaciją, kurioje dalyvavo daugiau nei 300 pareigūnų, policija aptiko tinklą, nelegaliai gabenusį didelį kiekį kokaino, hašišo ir marihuanos.

Ispanijos, Kolumbijos ir Dominikos Respublikos piliečių kontroliuojama grupuotė buvo įsikūrusi Ispanijos šiaurės rytiniame Katalonijos regione, o policija lapkritį areštavo jos vadeivą ir 13 bendrininkų Taragonos uostamiestyje.

Dar viena šio tinklo atšaka praėjusį mėnesį buvo aptikta Ispanijos pietiniame Kosta del Solio mieste.